agresivitatea la copii psiholog bun bucurestiAgresivitatea la copii… Copiii adesea se bruschează, se lovesc, țipă… Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții și profesorii?

Un anumit grad de agresivitate face parte din dezvoltarea normală a oricărui copil – este o reacție des întâlnită în situațiile frustrante, când copilul nu știe cum să își exprime emoțiile sau când nu poate obține ceea ce își dorește. Important este ca adulții care se îngrijesc de educarea acestor copii să intervină din timp pentru a preveni agravarea acestor comportamente.

Ce puteți face?

  • Să oferiți copilului un model de exprimare calmă, dar fermă (asertivă), a propriilor emoții și dorințe. Chiar dacă agresivitatea, ca reacție impulsivă, ține într-o oarecare măsură de  temperament, mare parte din comportamentele agresive sunt învățate. Evitați, pe cât posibil, expunerea la modele nesănătoase din anturaj sau de la televizor.
  • Ajutați copilul să își identifice și să își gestioneze emoțiile negative. Explicați-i că atunci când este furios sau frustrat, trebuie mai întâi să se calmeze (ex: ieșind din situație, numărând până la 10, fredonând un cântecel) și mai apoi să acționeze.
  • Discutați cu copilul despre motivul pentru care este greșită o reacție agresivă, oferiți alternative pașnice.

Chiar dacă lumea în care trăim mustește de agresivitate, dacă ne dorim un copil care să nu reflecte această imagine sumbră, trebuie să începem din familie, prin educare și prin oferirea modelului personal.