In declansarea bolilor de inima un factor major este „singurătatea”. Orice om are nevoia de „a se conecta”, de „a fi intim” si de „a comunica” cu cei din jur.
Tipul A de personalitate, asociat de regulă cu bolile de inima, pretuieste de multe ori succesul mai mult decat prietenia, ajungand in varful ierarhiei, dar fara familie si prieteni, sau incapabili sa comunice cu acestia mai departe de micile probleme de zi cu zi. Alteori, munca devine o cale acceptabila de a scapa de dificultatile de acasa, unde comunicarea se reduce in mare parte la o critica continua, lucru care blocheaza treptat inima, care nu mai asteapta nici o intimitate de la o relatie.
In ultimul timp s-a constatat o incidenta crescuta a tulburarilor inimii in randul femeilor, datorita tendintei de a-si pierde simtul lor natural de conexiune prin vorbire, fiind prea mult ocupate cu grijile lor de zi cu zi si indepartandu-se tot mai mult de sentimentele lor.
In cazul pericarditei, invelisul inimii se inflameaza generand dureri severe, confundate de multe ori cu angina. Factorul care sta la baza afectiunii poate fi de natura virala, dar implica de regula un mare nivel de stres, cu incalcarea tuturor „barierelor” care protejeaza inima, ceea ce conduce la vulnerabilitatea si dezolarea persoanei.
La bolile arteriale, blocarea fluxului sanguin la nivel arterial este asociata de cele mai multe ori cu fumatul si cu nivelul ridicat de colesterol in sange. Nu este insa lipsit de importanta nici factorul psihologic, care trebuie să investigheze ce anume blocheaza aprecierea plenară a vietii. „Unde a disparut bucuria?”. Durerea fizica, datorata slabei alimentari cu sange, impiedica persoana sa mearga inainte, ceea ce releva o teama profunda de viitor, exacerbata si de durerile trecutului.
Atunci cand asa zisul „teritoriu” al omului este incalcat sau pierdut, acesta va face tot posibilul pentru a-si recuceri teritoriul pierdut, natura va pune in aplicare programul sau biologic de supravietuire: ulceratia arterelor coronare cu angina pectorala intensa, pentru barbatul dreptaci şi femeia stangace. Toate energiile vor fi mobilizate pentru a castiga batalia! (Faptul că barbatii sunt victimele infarctului mult mai des decat femeile, statistic vorbind, nu mai este un mister. Femeile – daca sunt dreptace – sufera, mai curând, de flebita).
La om, conceptul de „teritoriu” poate lua diferite aspecte: casa sa, locul sau de munca, masina sa, familia sa, mediul in care se simte bine si, prin extindere, persoanele care fac parte din acest mediu: parinti, copii, colegi, angajati. De asemenea, uneori trebuie sa ia in calcul obstacolele intalnite in cazul in care conduce o asociatie, tine sub control stocul din magazin, intocmeste bilantul de cheltuieli familiale sau atunci cand soacra, care are intotdeauna ceva de spus, se amesteca in luarea unor decizii importante…
La solutionarea conflictului, creierul inverseaza ordinele sale si incepe refacerea: tumefactia partii intime a arterelor coronare si stenoza coronara confundate in mod gresit ca fiind cauza infarctului care apare intr-o perioada de doua pana la sase saptamani de la solutionarea conflictului.
Daca conflictul dureaza de la trei pana la opt, noua luni, va exista o criza epileptoida, un infarct a carui intensitate va fi proportională cu durata si importanta conflictului. Daca conflictul va dura mai mult de opt sau noua luni, tumefactia cerebrala care a provocat criza epileptoida (deci si infarctul) va fi mortala. Regiunea de creier care guverneaza arterele coronare se afla in vecinatatea celei care guverneaza ritmul cardiac, astfel edemul de refacere, foarte extins, o va afecta in mod egal pe aceasta din urma care va transmite atunci ordine anarhice spre inima.
Cauza infarctului miocardic se afla in creier si nu in inima! Insa, chiar si in acest ultim caz, după Hamer, numeroase vieti pot fi inca salvate de medicina administrand bolnavului, in momentul crizei epileptoide sau chiar inaintea acesteia, o injectie intravenoasa cu o doza mare de cortizon si facandu-l pe acesta sa consume cafea, ceai, etc. In faza de simpaticotonie. Si mai ales fara perfuzii, pentru ca acestea nu fac altceva decat adauga lichid la edemul cerebral, deja prea mare! (Giorgio Mambretti, Jean Seraphin, Medicina cu susul in jos).
Cursa intr-o ambulanta cu sirene galagioase si electrocardiograma, perceputa adesea precum un „atac” la inima, contribuie de asemenea la diminuarea sansei de supravietuire; intr-adevar, s-a observat faptul ca persoanele care au suferit in mod subit un infarct au o posibilitate mai buna de recuperare acasa, decat la spital.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.