NLP trainer: Ce fac atunci cand dau gres?
Sunt multe lucruri in viata mea pe care nu le fac cum trebuie, desi multi isi imagineaza ca nu-i asa, avand in vedere ca sunt NLP trainer si ii ajut pe oameni sa-si formeze obiceiuri sanatoase, sa-si imbunatateasca relatiile si comunicarea si sa-si atinga obiectivele. Am multe exemple in care dau gres in toate domeniile de mai sus si ma simt nasol cand trec prin asta.
Primul impuls este sa ma autocritic si sa ma pun jos. Senzatia pe care o ai atunci cand nu-ti iese ceva este destul de nasoala. Sunt unele situatii la care prefer sa nu ma gandesc, desi sunt reale si mi se intampla. Doar prefer sa ceilalti sa nu stie despre ele.
Insa nu stau prea mult in acea situatie. Ma ridic, ma scutur si incerc din nou.
Dau gres in ceea ce priveste programul meu de meditatie. In ultimele saptamani reusesc sa-l respect destul de bine dar timp de luni intregi am tot incercat, dat gres si incercat din nou.
Dau gres si nu reusesc sa fiu un sot bun, cateodata de mai multe ori in aceeasi zi. Insa continui sa incerc din nou si din nou si cateodata reusesc.
Cand incerc sa fac ceva din nou si din nou, observ ca la un moment dat se formeaza un tipar si apoi reusesc.
Exista cumva un secret, o formula sau o cheie magica? Din cate am descoperit eu….nu. Doar trebuie sa incerci din nou si din nou. Astfel, din cate am observat la mine si la cei din jur, uite ce functioneaza:
1. Cauta sa-ti mentii un cadru mental flexibil
Atunci cand pleci pe un drum, este bine sa ai un plan facut. Problema apare atunci cand lucrurile nu functioneaza conform planului si incepi sa te simti aiurea. In acel moment, exista riscul ca evenimentele sa o ia pe aratura. In momentul in care ai o minte flexibila si esti OK cu faptul ca lucrurile se pot schimba si s-ar putea sa nu poti respecta planul in totalitate, iti dai seama ca noul drum nu este un dezastru. Nu exista un drum anume de la care sa nu ai voie sa te abati.
2. Fiecare noua incercare vine cu o noua lectie
Atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum ma asteptam, de fapt imi dau seama ca am invatat ceva nou. Cand iti faci un plan si pleci la drum, presupui ca datele pe care le ai sunt corecte si ca vei reusi. Insa feedback-ul din teren iti dovedeste ca nu-i asa. Asa inseaman ca in acest moment stii ceva ce nu stiai inainte. Este foarte bine! Acum ai date noi cu care iti poti reajusta planul astfel incat sa incerci ceva nou. Acest drum de invatare continua este foarte bun!
3. Am cautat ajutor
Cand am ajuns intr-un punct mort, am stat si m-am gandit ca s-ar putea ca o anumita perspectiva sa-mi scape. Fie ma dadeam batut sau descopeream o cale mai buna. Atunci apelez la sotia mea, la prieteni si alti membri ai familiei in care pot avea incredere si ii intreb pe ei. Cu siguranta imi vor oferi un punct de vedere la care nici nu m-am gandit!
4. O pauza este binevenita
Sunt momente in care am mintea si corpul atat de obosite incat pur si simplu am nevoie de o pauza de la ceea ce fac. Intr-un mod foarte surprinzator, am descoperit ca atunci cand imi eliberez mintea si fac altceva placut sau ma relaxez, atunci imi vin ideile cele mai bune.
5. Ce este cel mai important pentru mine
Cand intalnesti o dificultate, cel mai simplu este sa renunti. Insa atunci cand faci asta, risti sa ranesti pe cineva drag sau sa pierzi ceva important. Atunci cand motivul pentru care faci ceva nu este unul egoist, adica ceea ce faci este pentru binele altora, acest motiv, cel putin pentru mine, este de ajuns pentru a ma reincarca cu energie si a ma tine de drumul cel bun.
Desi am multe cunostinte din NLP si am aplicat foarte multe, sunt departe de a fi perfect. Am anumite lucruri pe care inca le mai tin in interior. Punctul nostru comun este ca avem momente in care nu ne ridicam la nivelul asteptarilor noastre insa mai avem un punct comun: capacitatea de a ne ridica si de a o lua de la capat.
Aminteste-ti mereu: Nu exista esec, exista doar feedback.
Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.