imbatranire psihica

Semnele de imbatranire psihica

imbatranire psihicaImbatranire psihica – semne

Lucrand de multa vreme intr-un spital de psihiatrie in care, prin natura activitatii, trebuie sa stabilesc starea de sanatate mintala a unei persoane, nu de putine ori sunt pus in situatia de a evalua persoane care confunda procesul de imbatranire naturala cu o boala (in speta dementa, sub diferitele ei forme).

Confuzia are la baza mai multe elemente, de la necunoastere (lipsa informatiei despre ceea ce inseamna imbatranirea creierului si transformarile activitatii psihice) pana la refuz si negare.

Cercetarile moderne, care au fost permise de dezvoltarea tehnologica din ultimii ani arata ca, in fapt procesul de imbatranire a creierului incepe dupa varsta de 35 de ani. Motivul? Viteza de pierdere a neuronilor depaseste viteza de reproducere a acestora. Procesul de imbatranire a organismului este unul natural si nu poate fi oprit ci doar, eventual, incetinit. Factorii ce influenteaza viteza de desfasurare a procesului de imbatranire sunt diversi si complecsi: zestrea genetica, stilul de viata, starea de sanatate generala, starea psihica generala (de exemplu s-a constatat ca „optimistii” imbatranesc mai greu si sunt mai sanatosi decat „pesimistii”). In plan fiziologic imbatranirea inseamna incetinirea tuturor proceselor, inclusiv a celor psihice. Unul dintre primele semne ale imbatranirii este scaderea vitezei cu care extragem informatia din memorie – cuvintele nu ne mai vin cu viteza cu care veneau altadata. Apar situatii in care dorim sa exprimam ceva dar nu gasim cuvantul potrivit in momentul in care avem nevoie de el. Un semn important (care face diferenta fata de o stare patologica) este faptul ca „stim ca stim” cuvantul in cauza, dar el nu vine atunci cand avem nevoie de el. Este nevoie de putin mai mult timp (secunde sau chiar minute) sa ni-l amintim (si ni-l vom aminti). Cuvantul despre care vorbim poate fi un cuvant in sine dar si: numele unui obiect, al unei persoane (actor), o adresa etc. Solutia intr-o astfel de situatie este sa folosim echivalente ale cuvantului sau sinonime, sau pur si simplu sa incercam sa descriem ceea ce incercam sa exprimam, astfel incat sa putem fi intelesi de ceilalti. 

Un alt semn al imbatranirii este scaderea puterii de concentrare. Cu alte cuvinte trebuie sa petrecem mai mult timp asupra unei informatii astfel incat ea sa se poata „inscrie” in memorie. Sistemul psihic functioneaza dupa urmatorul mecanism: atentie => concentrare (focusare) => memorie

Atunci cand dorim sa tinem minte un nume, un cuvant, o informatie etc. este bine sa ne concentram cateva secunde in plus (fata de cum o faceam altadata) asupra informatiei, eventual repetand-o de cateva ori si revenind asupra ei dupa cateva minute pentru a verifica memorarea ei. In procesul de imbatranire va scadea si cantitatea de informatie pe care putem sa o memoram, de aceea este recomandat sa impartim aceasta informatie in cantitati mai mici, cu care sa aplicam metoda prezentata mai sus. Pentru a nu suprasolicita o memorie (si un psihic) care incepe sa dea rateuri putem sa utilizam metoda notarii lucrurilor importante sau a sarcinilor pe care le avem de efectuat intr-o zi: biletele puse la vedere, liste de cumparaturi, agenda, etc. O alta solutie este sa incercam sa facem o mica povestioara sau sa cream un context care sa ne poata ajuta sa memoram mai bine o informatie; functioneaza foarte bine si metoda vizualizarii, adica sa incercam sa asociem informatia care trebuie retinuta cu o anumita imagine.

Dupa cum spuneam mai sus, viteza cu care se desfasoara procesul de imbatranire difera de la persoana la persoana, la fel si varsta la care incepe sa fie vizibila. Procesul de imbatranire inseamna ca cele descrise mai sus sunt la inceput evenimente rare dupa care incep sa fie din ce in ce mai dese, stabilizandu-se la un moment dat. Daca lucrurile se agraveaza (cuvintele nu mai vin deloc, nu ne mai amintim ceea ce doream sa spunem, nu mai recunoastem obiecte sau persoane, nu mai putem retine nici informatii simple, indiferent de efortul depus) e necesar un consult de specialitate (evaluare psihologica) sau analize specifice (RMN).

Toate acestea nu inseamna sa ne resemnam. Inseamna ca trebuie sa incercam sa intretinem procesele psihice, adica sa luptam cu procesul de imbatranire. Cum?

Valentin Pescaru

psihoo.ro/valentin-pescaru

Foto: Treparel