Psihoterapia de cuplu difera de psihoterapia individuala prin faptul ca terapeutul este centrat pe experientele individuale ale partenerilor dar este foarte important si modul in care cei doi parteneri comunica sau interactioneaza unul cu celalalt, ambii parteneri fiind prezenti in cabinet.
Fiecare dintre parteneri vine in relatie cu un ,,bagaj” din experientele sau relatiile anterioare, bagaj care include sentimente, asteptari fara a ignora faptul ca fiecare are parti bune si parti mai putin bune.
Cele mai intalnite cauze ale problemelor in cuplu sunt lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasa, neacceptarea de sine in raport cu ,,defectele” celuilalt – incompatibilitatea, sau chiar diverse afectiuni si tulburari de ordin psihologic in care am putea incadra alcoolismul, violenta fizica si/sau psihica, depresia, anxietatea.
De multe ori cuplurile isi dau seama ca au nevoie de ajutor atunci cand deja este prea tarziu si unul dintre parteneri pleaca din relatie. Psihoterapia este benefica in cazul acelora care au suficienta constiinta de sine incat sa realizeze ca au nevoie de ajutor.
In cazul in care se apeleaza la terapie de cuplu este important de stiut ca pot iesi la iveala si emotii sau ganduri mai putin placute dar care pot conduce la clarificarea situatiei relatiei incat sa se actioneze apoi spre gasirea solutiei optime.
Solutia optima nu este data de psiholog dar rolul lui este foarte important! Acesta conduce discutiile astfel incat cei doi parteneri sa constientizeze propriile trairi in functie de care sa actioneze in cuplu. Sunt relatii in care cei doi parteneri pot merge mai departe frumos si impreuna si sunt cupluri care decid ca pot merge mai departe frumos dar separat.
Dragostea este frumoasa si nu merita transformata intr-o experienta neplacuta.
O metoda folosita de mine in terapia de cuplu este una mai putin cunoscuta dar care a inceput sa fie utilizata in anii 1940, in momentul in care terapeutii au observat efectele pozitive ale dansului. Terapia prin dans se focuseaza pe ideea ca exista o legatura directa intre miscare (corp) si emotii (psihic).
De aceea, in demersul meu terapeutic am ales sa colaborez cu un instructor de dans, Gabriela Ivanescu (https://www.facebook.com/pages/Gabriela-Ivanescu-Dansul-ca-Terapie/209952442508016?hc_location=timeline). Asadar, pe langa sedintele de terapie, pe canapea, cuplurile sunt asistate (intr-o alta sedinta) si prin terapia prin dans. Eficacitatea terapiei se remarca printr-o imbunatatire a starii generale de spirit, crestere a sentimentului de apropiere fata de familie si partener iar situatiile care pana in momentul terapiei necesitau un consum mare de energie, acum devin mai putin stresante.
Toate acestea, pentru ca terapia prin arta, in care includem si dansul, ne ajuta sa realizam ca nu exista modalitate corecta sau gresita in a ne exprima emotiile. Ceea ce putem face este sa ne simtim liberi, sa ne exprimam liber si sa dam frau liber creativitatii.
Erna Constantin
Psiholog
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.