Timbuktu si fundamentalismul islamic

12/06/2015 în cinema

Se incarca harta...

Data / Ora
Date(s) - 12/06/2015
00:00

Loc
Cinema Elvire Popesco

Domenii


timbuktu fundamentalismul islamicDin 12 iunie, Timbuktu va aduce pe marile ecrane de cinema o poveste ce ne va tăia răsuflarea instant. Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului şi câştigător a şapte premii César Awards şi două premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezintă realitatea unui loc din regiunea Africii, în cea mai pură formă. Filmul Timbuktu este regizat de Abderrahmane Sissako, unul dintre cei mai influenți regizori din Africa. Filmografia sa a uluit audienţele de pretutindeni cu adevăruri la care noi nu avem acces decât prin mass media. Cine poate să arate mai bine portretul unei regiuni, decât cineva care a locuit şi a copilărit acolo?

 

Timbuktu – o vizita frumoasa intr-o regiune de razboi religios

Cuvântul „Timbuktu” este sinonimul unui loc îndepărtat, imaginar şi exotic. Dar Timbuktu este un oraş real din Mali, în Africa de Vest. Nu departe de acesta, o familie trăiește într-o deplină armonie în dunele din deșert. În oraș, oamenii suferă, neputincioși,din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.

Timbuktu Abderrahmane Sissako

De ce fundamentalismul islamic este o bufonerie?

În viziunea regizorală, invadatorii jihadişti nu sunt doar opresori, ci şi nişte bufoni. Ei interzic fotbalul, dar sunt obsedaţi de el; interzic fumatul, dar fumează pe ascuns. Pedepsesc cu moartea adulterul, dar tânjesc după nevestele altora. Personajul negativ este şi el om, are dorinţe, vicii şi slăbiciuni.

A portretiza un jihadist ca fiind un simplu bad guy, care nu are nimic în comun cu mine, nu ar fi conform cu realitatea. De asemenea, el poate reprezenta şi altceva, spre exemplu, un împătimit al fotbalului,

spune regizorul. Sissako este un maestru al oximoroanelor şi al vizualului. Arată frumuseţea locurilor şi a oamenilor precum un pictor, dar în paralel sunt înfăţişate lucruri dure. Muzica din film face ca trupul să vibreze, dar o opreşte brusc. Totul este atât de colorat, pe când povestea te şochează. În pofida subiectului abordat, Sissako arată că fericirea este ca şi apa. Se strecoară până în cele mai terifiante situaţii.

Timbuktu este construit cu o emoţie impresionantă, ce balansează între speranţă şi disperare. Este un film care are un răsunt puternic în prestigioase publicaţii atât din America, cât şi din Europa. Numai în Franţa filmul a adunat peste 1 milion de spectatori.

Uimitor, puternic şi transcendental.

The Wall Street Journal

Fermecător

The New Yorker

Solar, evocator, a întrecut toate aşteptările

Le Monde

Din 12 iunie, filmul poate fi vizionat şi în România, pe marile ecrane. În București la Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, din 19 iunie la Cinema Studio, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureș la Cinema Arta, în Botoșani la Cine Grand, în Constanța și Brașov la Cityplex.

Momentan, partenerii media sunt: Ziare.com, Foreign Policy, Cinemarx, Urban.ro, CafeGradiva, Psihoo.ro, Ziarul Metropolis, Rol.ro, Societatesicultura.ro, Filme-carti.ro,Hyperliteratura, Orasulm.eu.

 

Asociatia Culturala Macondo

 

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic.

Ca distribuitor de filme, Asociaţia a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Heli (de Amat Escalante), Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Incendii (regia: Denis Villeneuve) şi altele.

Asociația Culturală Macondo – site oficial

Contact:
Anca Truța
asociatia.macondo@gmail.com

psihoo.ro/asociatiamacondo

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte