de

Tabara de psihanaliza aplicata AIPsA: Divanul si ecranul. Deghizari ale iubirii si alti monstri, Piatra Neamt, 11-14 august 2016

11/08/2016 în psihanaliza aplicata

Se incarca harta...

Data / Ora
Date(s) - 11/08/2016 - 14/08/2016
Intreaga zi

Loc
Casa de Cultura a Sindicatelor - Sala Studio

Domenii


psihanaliza aplicata tabara de vara aipsa 2016 psihoo piatra neamt

Tabara de psihanaliza aplicata AIPsA: Divanul si ecranul, Piatra Neamt, 11-14 august 2016


Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata 
AIPsA 
va invita sa participati la 
Tabara de vara de psihanaliza aplicata
editia a II-a

DIVANUL SI ECRANUL

Deghizari ale iubirii si alti monstri


Piatra Neamt
Casa de Cultura a Sindicatelor – Sala Studio
11-14 august 2016


Interpretari de filme, ateliere, asocieri libere si chiar lejere, de vara, activitati de agrement si excursii

Sunt invitate sa participe persoanele interesate de film si de psihanaliza aplicata

 

Coordoneaza

Tabara de psihanaliza aplicata va fi coordonata de:

Dorin-Liviu Bîtfoi, psihanalist in formare, scriitor
Alexa Plescan, psiholog psihoterapeut

 

PROGRAM

 

JOI, 11 august

13:00-14:00 Primirea participantilor

14:00-15:00 Deschiderea taberei de vara de psihanaliza aplicata
Atelier: „Mic prospect psihanalitic al iubirii: idei, teorii, inspiratii”

15:00-16:40 In the Mood for Love (Kar-Wai Wong, 2000)

16:40-17:00 Coffee Break

17:00-19:00 Discutii: „Dragoste (si melancolie) cu strainul potrivit. Iubirea inseamna sa dai cuiva ceva ce nu ai”

Iubirea implica o reciprocitate imaginara, in care „a iubi” inseamna, in esenta, „a dori sa fii iubit”. Aceasta reciprocitate intre „a iubi” si „a fi iubit” este aceea care constituie iluzia iubirii si care o diferentiaza de ordinul pulsional in care nu exista reciprocitate, ci doar pura actiune, pur dinamism. Iubirea e amagitoare, spune Lacan: „ca o oglinda reflectanta, iubirea este esentialmente inselatoare”.

E amagitoare pentru ca implica a da cuiva ceva ce nu poseda. Iubirea nu inseamna ceva ce obiectul iubit are sau detine prin sine insusi, ci tocmai ceea ce ii lipseste, lipsa care conduce totodata la idealizarea obiectului iubit.

Fantasma, in acceptiunea lui Lacan, circumscrie relatia imposibila a subiectului cu obiectul-cauza al dorintei sale. Ceea ce fantasma dramatizeaza nu este o scena in care dorinta este implinita, satisfacuta in intregime, ci dimpotriva, e o scena care dramatizeaza dorinta pur si simplu. Prin intermediul fantasmelor invatam cum sa dorim, fantasmele insele devenind un fel de ecran pentru proiectarea dorintelor noastre. Dupa Lacan, anxietatea nu survine atunci cand obiectul-cauza al dorintei lipseste; nu lipsa obiectului este cea care da nastere anxietatii (precum in teoria freudiana legata de instalarea depresiei ca efect al obiectului pierdut), ci, dimpotriva, pericolul de a ajunge prea aproape de obiect si astfel de a pierde lipsa insasi.

21:00 Seara de jazz la Vintage Pub

 

VINERI, 12 august

10:00-11:40 Le Conseguenze dell’amore (Paolo Sorrentino, 2004)

11:40-12:00 Coffee Break

12:00-14:00 Discutii: „Iubirea nu sfarseste niciodata bine. Incheierea relatiei ca destin al unei iluzii”

Iubim sau nu iubim. Atunci cand nu o facem, indiferenta si deznadejdea pun stapanire pe noi. Atunci cand o facem, se deschide intotdeauna perspectiva dureroasa a pierderii. Psihanaliza ne ajuta sa constientizam ca realitatea careia trebuie sa-i facem fata ca fiinte umane este pierderea celor pe care am avut curajul sa-i iubim. Totusi, in acelasi timp, pentru a ne trai viata impliniti, trebuie sa iubim in ciuda acestei temeri. Pentru a ne trai viata avem nevoie sa cream o iluzie a sigurantei. In lucrarea Poate dainui iubirea? psihanalistul relational Stephen Mitchell scrie despre legatura fina pe care a vazut-o Nietzsche intre tragic si romantic: „Tragicul care imbogateste viata poate fi ratat in doua feluri. Fie ne atribuim noua insine si productiilor noastre o permanenta iluzorie, asemenea unui om care construieste castele de nisip crezand ca ele vor dainui vesnic. Fie ne lasam coplesiti de caracterul vremelnic, incapabili sa construim nimic, paralizati in asteptarea valului care sa vina sa ne mature.”

14:00-15:30 Pauza de masa

15:30-17:52 La Luna (Bernardo Bertolucci, 1979)

17:52-18:15 Coffee Break

18:15-20:00 Discutii: „De ce o femeie isi iubeste fiul si nu sotul? Deviatii incestuoase ale iubirii materne si seductie traumatica”

Factorul determinant al esecului mentinerii barierei impotriva abuzului incestuos al parintelui asupra copilului se ghiceste in patologia parintelui care, in general, este foarte deranjat psihic sau este subiectul compulsiei de a repeta in relatia cu copilul propriul trecut incestuos. Chiar daca bariera incestului exista in mod natural in copil, este posibil ca el sa nu fie suficient de bine pregatit pentru a rezista seductiei sexuale a parintelui. Uneori insa copilul insusi manifesta un destin deviat si excesiv al propriilor impulsuri sexuale. Este vorba despre acei copii deprivati emotional care, in cautarea lor disperata dupa orice contact, devin ei insisi seductivi sau raspund exagerat semnalelor sexuale. Desigur, acesti factori interfereaza in permanenta cu patologia parintelui.

21:00 Panoramic Piatra Neamt de pe Cozla si masa haiduceasca

 

SAMBATA, 13 august

09:00-16:30 Excursie la Cheile Bicazului si Lacul Rosu

16:30-17:00 Drumetie pe Varful Carlomanu

17:00-18:30 Atelier: „Cum interpretam un film? Principii, distinctii si repere in psihanaliza aplicata: o trusa de prim-ajutor”

 

DUMINICA, 14 august

10:00-11:25 Play it Again, Sam (Woody Allen, Herbert Ross, 1972)

11:25-11:45 Coffee Break

11:45-13:30 Discutii: „Iubire, dorinta, juisanta: Doua din trei n-ar fi rau”

Devotamentul asumat al unei legaturi romantice nu inseamna a jura credinta unei incremeniri in timp, ci unui proces care implica incertitudine. Pasiunea adevarata, in contrast cu formele ei deviante, nu se detaseaza de caracterul ei securizant si predictibil, ci se afla intr-o relatie dialectica permanenta cu aceasta nazuinta. Cultivarea romantismului intr-o relatie de cuplu presupune doi oameni care sunt fascinati de felurile in care, individual si impreuna, genereaza situatii de viata pe care pot conta, pe care se pot sprijini. Presupune a tolera caracterul fragil al acestor sperante, tesand impreuna din realitati si fantasme si apreciind modurile in care, in bogata complexitate a lumii contemporane, realitatea devine adesea fantasma si fantasma – realitate. (Stephen Mitchell, Poate dainui iubirea?)

Te doresc
Am nevoie de tine
Dar nu exista nici o cale
Care sa ma faca sa te iubesc…
Acum, nu fi trista
Pentru ca doua din trei n-ar fi rau.

Meat Loaf, Doua din trei n-ar fi rau

 

13:30-14:00 Inchiderea taberei de vara de psihanaliza aplicata

 

Numar de locuri

Numarul de locuri disponibil pentru tabara de psihanaliza aplicata este de 25.

 

Taxa de participare

  • Daca va inscrieti pana la data de 25 iunie: 350 lei
  • Daca va inscrieti dupa data de 25 iunie: 450 lei

Taxa include participarea la activitatile taberei de psihanaliza aplicata, mapa taberei (inclusiv suport teoretic), pauzele de cafea si excursia la Cheile Bicazului si la Lacul Rosu.

Taxa se achita in contul Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata RO75RNCB0066040042190001 deschis la BCR – filiala Crangasi, Bucuresti. Dupa achitarea taxei va rugam sa ne trimiteti scan sau foto dupa chitanta de achitare a taxei si fisa de inscriere completata la adresa cafegradiva@gmail.com

 

Fisa de inscriere

Descarcati fisa de inscriere aici

 

Detalii si inscrieri

Detalii despre tabara de psihanaliza aplicata la:

 

Info utile

Loc

Locul de desfasurare al taberei de psihanaliza aplicata este Casa de Cultura a Sindicatelor – Sala Studio

Casa de Cultura a Sindicatelor (CCS) este situata pe Bulevardul Decebal 15, in centrul orasului Piatra Neamt si la o distanta de 5 minute de mers pe jos fata de gara si autogara.

Cazare

Exista numeroase si variate posibilitati de cazare: hoteluri, moteluri si hosteluri, vile, pensiuni, bungalow-uri si apartamente, in oras sau in mijlocul naturii. Preturile pentru perioada taberei pot porni de la 60-80 de lei / camera / noapte.

Cateva repere:

Puteti consulta si portalurile:

Va recomandam rezervarea din timp a cazarii.

 

Parteneri media

Partenerii media ai Taberei de vara de psihanaliza aplicata AIPsA 2016 sunt:

Cafe Gradiva
Psihoo – Reteaua psihologilor

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte