“Filme pentru liceeni” – lansarea proiectului

21/07/2015 în cinema, dezvoltare personala, educatie, eveniment cultural

Se incarca harta...

Data / Ora
Date(s) - 21/07/2015 - 23/07/2015
00:00

Loc
Bucuresti

Domenii


“Filme pentru liceeni” – conferinta internationala si lansare de proiect

 

Asociatia Culturala Macondo in parteneriat cu asociatia elvetiana Lanterna Magica anunta lansarea proiectului “Filme pentru liceeni”, ce propune utilizarea filmului ca metoda alternativa de educatie.

Conferinta internationala organizata de cele doua asociatii in cadrul proiectului “Filme pentru liceeni” va avea loc la Bucuresti, in perioada 21-23 iulie si va reuni experti in educatie cinematografica, membri ai industriei cinematografice si ONG-uri specializate in educatie non-formala, cadre didactice si reprezentanti ai institutiilor de invatamant, pentru schimburi de bune practici. Discutiile vor viza sistemul de educatie romanesc si european si beneficiile utilizarii filmului ca metoda de predare.

Publicul larg este invitat la 22 iulie la un studiu de caz sustinut de expertii Raphaël Chevalley si Raphaëlle Pralong despre educatia cinematografica in Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magica, un club international pentru copii fondat in Elvetia, cu experienta de peste 20 de ani in derularea de activitati de educatie pentru tineri. Toti cei interesati de metodele aplicate de asociatia lor in numeroase tari din jurul lumii, precum Elvetia, Franta, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina sau Mexic, sunt asteptati sa participe la prezentare.

La 23 iulie ziua este dedicata cadrelor didactice de liceu din localitatile de implementare a proiectului “Filme pentru liceeni”: Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu. Profesorii de liceu sunt asteptati sa discute cu invitati precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film şi al cinematografului Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Sustine Cultura in Educatie), Delia Lungu (psiholog, SuntParinte.ro – Intuitext), Ileana Birsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu). Tot la 23 iulie expertii elvetieni vor sustine un workshop introductiv despre educatia cinematografica si vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmeaza sa fie propusa in cadrul proiectului “Filme pentru liceeni”.

Inscrierile la studiul de caz din 22 iulie si inscrierile pentru cadrele didactice invitate in ziua de 23 iulie se realizeaza pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferinta este gratuit, in baza inscrierii si confirmarii primite din partea Asociatiei Culturale Macondo, intrucat locurile sunt limitate.

“Filme pentru liceeni” – Filmele bune se cunosc din scoala

Propunerea cu care vine acest proiect este sa demonstreze cum filmul poate fi utilizat in implicarea tinerilor in activitati prin care isi pot dezvolta abilitatile critice si creative pe teme sociale si culturale. Noutatea proiectului este dezvoltarea unei metodologii educationale prin film, care va contribui la inovarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste cuprinse intre 14-18 ani, din Romania. Acest scop va fi indeplinit prin facilitarea predarii si dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtona, cu ajutorul filmelor. Planul de lectii inovator este completat de o selectie de sase filme europene care vor fi vizionate in perioada octombrie 2015 – iunie 2016 de 10.000 de liceeni si de sase sesiuni de formari pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul “Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul “Filme pentru liceeni” este sustinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Scolar Bucuresti si Casa Corpului Didactic Bucuresti.

 

Filme pentru liceeni Macondo Lanterna Magica

“Filme pentru liceeni” – organizatorii proiectului

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi. In perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente in Elvetia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distributia de filme de arta pe piata din Romania.

Pentru detalii despre proiectul “Filme pentru liceeni” va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723.234.005
Email: diana@asociatiamacondo.ro
https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

psihoo.ro/asociatiamacondo

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte