de psihoo

Evidențiat

Sedintele de psihoterapie se deconteaza din aceasta luna de casa de asigurari

17/04/2015 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi

sedintele de psihoterapie casa de asigurariSedintele de psihoterapie se deconteaza din aceasta luna de casa de asigurari

Sedintele de psihoterapie sunt, incepand cu luna aprilie 2015, decontate de casa de asigurari. Prin urmare sedintele de consiliere psihologica si sedintele de psihoterapie au devenit gratuite, in ajutorul celor care au nevoie de acestea, care costa, in multe cazuri, nu putin pentru puterea de cumparare si nivelul de trai al romanilor.

Indelungatele eforturi, de ani de zile, ale psihologilor si ale psihoterapeutilor pentru introducerea consultului psihologic pe lista de gratuitati au fost, in sfarsit, s-ar parea, incununate de succes.

Astfel, persoana asigurata care are nevoie de servicii psihologice poate lua bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a se adresa unui medic specialist care a incheiat contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, servicii acordate la solicitarea acestui specialist prin scrisoare medicala, asa cum precizeaza Crina Grozav, purtator de cuvant al CAS.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Psihologul exista! Ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

27/03/2015 în la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat, stiri psi

psihologul ocupatia de psiholog corPsihologul exista din nou: ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

Psihologul există din nou ca ocupaţie în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), de miercuri, 25 martie 2015, prin decizia luata de ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a revenit asupra Ordinului prin care ocupaţia de psiholog a fost radiată din COR.

Motivul revenirii asupra Ordinului radierii ocupaţiei de psiholog din COR îl constituie perturbarea activităţii angajaţilor încadraţi ca psiholog, a unor angajatori şi încetarea unor contracte de muncă ca efecte ale acestui Ordin.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Ocupatia de psiholog a fost radiata din Clasificarea Ocupatiilor din Romania

11/03/2015 în la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat, stiri psi

psiholog cor ocupatia de psihologOcupatia de psiholog a fost radiata din Clasificarea Ocupatiilor din Romania

Psiholog – iata o ocupaţie care nu mai există oficial, potrivit unui Ordin privind modificarea si completarea Clasificarii Ocupaţiilor din România – COR publicat luni de Monitorul Oficial.

Este vorba mai exact despre Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si al Institutului National de Statistica nr. 123/123/2015 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 161 din 9 martie 2015. Noile prevederi intrând în vigoare de la data publicării.

Conform Ordinului, ocupatia de psiholog (cod 263411) a fost radiată.

Citește și restul acestei intrări →

de Valentin Pescaru

Evidențiat

Tulburarile de atentie si memorie si starile psihice

09/02/2015 în psiholog, recomandat

Exista unele situatii in care aparentele probleme de atentie, concentrare si memorie sunt cauzate de fapt de alte probleme.

Inainte de toate sa ne amintim cum functioneaza memoria: Informatie => atentie => concentrare => memorare

Aceasta inseamna ca pentru fiecare informatie pe care dorim sa o retinem (memoram) este nevoie de un anumit timp petrecut asupra ei (atentie), de o focalizare asupra ei (concentrare). Aceasta presupune un efort mental dar si o anume cantitate de energie utilizata in proces. Daca aceste condiii sunt indeplinite informatia s-a „depus” in memorie, s-a memorat.

Calitatea memoriei depinde de exersarea ei adica de obiceiul de a memora informatii dar si de repetarea lor – reamintirea lor. Mai mult decat atat, exista si un factor emotional care influenteaza memorarea: de exemplu situatiile neplacute, stresante, sunt fixate mai profund decat altele, nesemnificative, ceea ce inseamna ca exista si o incarcatura afectiva pe care o adaugam unor informatii, depinzand de importanta pe care le-o acordam. Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Copilul tau e rasfatat?

11/11/2014 în la psiholog, parenting, psihologia copilului, recomandat

copilul rasfatatCopilul tau e rasfatat?

Cu toti traim vremuri tulburi, cu probleme, dificultati si de multe ori in primele raze ale diminetii nu mai vedem nimic altceva decat cum sa facem fata incertitudinii si nesigurantei vietii. In preocuparea pentru traiul zilnic si pentru asigurarea viitorului, parintii isi petrec putin timp cu copiii lor, decat si-ar dori. Astfel, poate apare un sentiment de vinovatie iar acestia incearca sa compenseze acesta lipsa prin diferite forme ( copilului i se cumpara multe jucarii, tableta, telefon etc). Rezultatul este “copilul rasfatat”. In general copilul rasfatat adopta o atitudine negativa pentru a obtine ceea ce doreste ( plange, este furios, violent). Insa nu orice comportament nepotrivit rezulta din rasfat. De aceea este bine sa se faca diferenta clara intre rasfat si a satisface nevoile copilului. De exemplu, faptul ca-i satisfaceti imediat nevoile de hrana, ingrijire, afectiune, atentie atunci cand el vrea, nu inseamna ca-l rasfatati. Iar atunci cand copilul se poarta urat, este furios, inseamna ca nu i-a fost satisfacuta o nevoie. E normal sa va puneti intrebarea: “Cum as putea corecta comportamentul copilului meu?” iar de la acesta intrebare ar putea urma un gand automat care conduce la pedeapsa. Uneori parintii sunt prinsi in acesta “capcana a pedepselor”, se raporteaza la copil prin intermediul pedepsei, neglijand iubirea pe care ar trebui sa si-o manifeste permanent si petercand cat mai putin timp de calitate cu copilul sau. Copilul poate fi disciplinat numai dupa ce parintii ii vor satisface nevoile emotionale. In acest sens iata cateva sugestii utile:
Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Saptamana PSI, 3-9 noiembrie 2014

28/10/2014 în dezvoltare personala, la psiholog, parenting, psihiatrie, psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihologie de cuplu, psihologie sociala, psihoterapie, recomandat, stiri psi

saptamana psi 2014 la psiholog psihoterapeut psihanaliza editura treiSaptamana PSI, editia de toamna 2014

Ce asteptari au romanii care merg la psiholog si cand e, de fapt, nevoie sa apelezi la un psihoterapeut? Ce-i spui adolescentului care e tentat de droguri, tigari si alcool? Care sunt ingredientele necesare pentru a hrani armonia cuplului tau? Cum faci fata conflictelor tale interioare si cum rezolvi tensiunile cu cei din jur?

Fii invitatul nostru la Saptamana PSI – editia de toamna (3-9 noiembrie), pentru a gasi raspunsuri la neplacerile si dificultatile din viata de cuplu si de familie, dar si din relatiile sociale incarcate de „jocuri” manipulatoare si santaje emotionale. Vei afla, de asemenea, de ce oamenii destepti ajung sa faca lucruri prostesti si cum poate fi descifrat limbajul afectiunilor psihosomatice.

Participa la atelierele Saptamana PSI si intalneste-i pe cei mai apreciati psihoterapeuti sau profesori de psihologie din orasul tau! Te invitam la un dialog empatic si cald cu exploratori ai mintii umane, care-ti vor vorbi despre experiente de viata pline de miez, dar si despre metode si idei psihologice de larg interes: de la analiza viselor la semnificatia isteriei, de la consilierea pentru gravide la psihologia varstei a treia.

Saptamana PSI este un eveniment national coordonat de Editura Trei si Librariile Carturesti din Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Brasov si Timisoara.

Intrarea la evenimente este libera.

Citește și restul acestei intrări →

de Valentin Pescaru

Evidențiat

Exercitii pentru o minte sanatoasa

23/10/2014 în dezvoltare personala, la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat

minte sanatoasa mens sana sanatate mintalaCum sa-ti pastrezi o minte sanatoasa?

Sunt intrebat adesea, de catre diverse persoane, ce recomand pentru pastrarea unei minti sanatoase, a unui creier care sa functioneze bine si la varste inaintate. Intrebarea este dictata, de teama (legitima) de bolile grave asociate varstelor inaintate, respectiv de demente.

Abordarea acestei teme: cum sa-ti pastrezi o minte sanatoasa, este complexa si, desi suna deja stereotipic, incepe cu… stilul de viata. Functionarea sanatoasa (din punct de vedere fiziologic) a creierului este strans legata de hrana pe care o dam acestuia. Se stie deja, ca exista alimente sau substante care hranesc sau intretin organul nostru principal: ceaiul verde, cafeaua, omega 3, ginko biloba, etc. Rotitele trebuie unse altfel degeaba cerem noi sa performeze foarte bine.

Odihna joaca un rol important: somnul inseamna de fapt ragazul pe care il oferim creierului pentru refacere.

Miscarea fizica are legatura cu mentinerea unei stari generale bune de sanatate care va implica si creierul. S-a constatat ca acolo unde exista o stare generala de sanatate buna, si functionarea creierului este buna.

Dincolo de toate aceste informatii, de care sigur ati mai citit, sunt activitatile si exercitiile pentru o minte sanatoasa.

Citește și restul acestei intrări →

de Ralcom Exhibitions

Evidențiat

Congresul National de Psihiatrie 2014: peste 900 de participanti!

20/10/2014 în la psiholog, psihiatrie, recomandat, stiri psi

congresul national de psihiatrie 2014 aurel niresteanCongresul National de Psihiatrie 2014

In perioada 08-11 octombrie 2014 la Centrul International de Conferinte Sinaia s-a desfasurat cea de-a V-a editie a celei mai mari manifestari stiintifice din Romania din domeniul psihiatriei si sanatatii mintale – Congresul National de Psihiatrie 2014, CNP 2014, eveniment care a fost prezidat de prof. dr. Aurel Nirestean, presedinte Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie.

Cei peste 900 de participanti care au fost prezenti la Congresul National de Psihiatrie 2014, CNP 2014 au avut oportunitatea sa asiste la sesiuni de comunicari orale si e-postere, simpozioane, conferinte si workshop-uri, sustinute de peste 40 de conferentiari de prestigiu, atat din Romania, cat si din strainatate.

„Cele patru zile ale manifestarii au insemnat comunicari stiintifice de inalta tinuta ale psihiatrilor romani si ale numerosilor invitati din strainatate, simpozioane pe teme psihofarmacologice de mare actualitate, workshop-uri ale comisiilor de lucru ale ARPP, prelegeri ale unor personalitati marcante ale psihiatriei mondiale, lansari de carte si numeroase clipe in care impartasirea ideilor si planurilor comune de viitor au alternat cu dovezi de prietenie intre profesionisti de varste si nationalitati diferite. Au fost restructurate strategiile de viitor ale ARPP si, de asemenea, confirmata contributia tinerilor psihiatri la tot ceea ce inseamna destin profesional comun in psihiatria romaneasca de azi”, a declarat prof. dr. Aurel Nirestean, Presedinte Congres CNP 2014 – Congresul National de Psihiatrie 2014.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

A VI-a Conferinta Internationala de Psihanaliza

14/10/2014 în film, film psihologic, la psiholog, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi

Conferinta Internationala de Psihanaliza Societatea Romana de PsihanalizaA VI-a Conferinta Internationala de Psihanaliza, Bucuresti, 31.10-2.11.2014

Societatea Romana de Psihanaliza organizează a VI-a Conferinta Internationala de Psihanaliza

Bucureşti, 31 octombrie – 2 noiembrie 2014

Biblioteca Academiei Romane, Aula ”I. H. Rădulescu”, Calea Victoriei nr. 125

Conferinta Internationala de Psihanaliza din 2014 are tema Impas, criză și elaborare

În acest an suntem onorați de participarea extraordinară a președintelui Asociației Psihanalitice Internaționale, Dr. Stefano Bolognini.
Programul științific va include, alături de plenare teoretico-clinice și un panel de ”Psihanaliză și Film”, cu participarea remarcabilă a psihanalistului Andrea Sabbadini și a regizorului Radu Jude.

Vor conferenția la Conferinta Internationala de Psihanaliza: Jacques Andre (Franța), André Beetschen (Franța), Stefano Bolognini (Italia, Președinte IPA), Françoise Coblence (Franța), Simonetta Diena (Italia), François Richard (Franța), Andrea Sabbadini (Marea Britanie) și Bogdan Sebastian Cuc, Daniela Luca, Rodica Matei, Gianina Micu, Brîndușa Orăşanu (membri SRP).

Citește și restul acestei intrări →

de Valentin Pescaru

Evidențiat

Semnele de imbatranire psihica

11/10/2014 în la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat

imbatranire psihicaImbatranire psihica – semne

Lucrand de multa vreme intr-un spital de psihiatrie in care, prin natura activitatii, trebuie sa stabilesc starea de sanatate mintala a unei persoane, nu de putine ori sunt pus in situatia de a evalua persoane care confunda procesul de imbatranire naturala cu o boala (in speta dementa, sub diferitele ei forme).

Confuzia are la baza mai multe elemente, de la necunoastere (lipsa informatiei despre ceea ce inseamna imbatranirea creierului si transformarile activitatii psihice) pana la refuz si negare.

Cercetarile moderne, care au fost permise de dezvoltarea tehnologica din ultimii ani arata ca, in fapt procesul de imbatranire a creierului incepe dupa varsta de 35 de ani. Motivul? Viteza de pierdere a neuronilor depaseste viteza de reproducere a acestora. Procesul de imbatranire a organismului este unul natural si nu poate fi oprit ci doar, eventual, incetinit. Factorii ce influenteaza viteza de desfasurare a procesului de imbatranire sunt diversi si complecsi: zestrea genetica, stilul de viata, starea de sanatate generala, starea psihica generala (de exemplu s-a constatat ca „optimistii” imbatranesc mai greu si sunt mai sanatosi decat „pesimistii”). In plan fiziologic imbatranirea inseamna incetinirea tuturor proceselor, inclusiv a celor psihice. Unul dintre primele semne ale imbatranirii este scaderea vitezei cu care extragem informatia din memorie – cuvintele nu ne mai vin cu viteza cu care veneau altadata. Apar situatii in care dorim sa exprimam ceva dar nu gasim cuvantul potrivit in momentul in care avem nevoie de el. Un semn important (care face diferenta fata de o stare patologica) este faptul ca „stim ca stim” cuvantul in cauza, dar el nu vine atunci cand avem nevoie de el. Este nevoie de putin mai mult timp (secunde sau chiar minute) sa ni-l amintim (si ni-l vom aminti). Cuvantul despre care vorbim poate fi un cuvant in sine dar si: numele unui obiect, al unei persoane (actor), o adresa etc. Solutia intr-o astfel de situatie este sa folosim echivalente ale cuvantului sau sinonime, sau pur si simplu sa incercam sa descriem ceea ce incercam sa exprimam, astfel incat sa putem fi intelesi de ceilalti. 

Citește și restul acestei intrări →

de Asociatia Macondo

Evidențiat

Asociatia Culturala Macondo: De la YouTube la marele ecran!

11/10/2014 în dezvoltare personala, film, film psihologic, la psiholog, parenting, recomandat, stiri psi

asociatia culturala macondo cinema-eduAsociatia Culturala Macondo: De la YouTube la marele ecran!

Cinema-Edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, realizat de Asociatia Culturala Macondo şi destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

Liceenii iau pauză de la blockbustere și sunt invitați de Asociatia Culturala Macondo să urmărească trei filme de artă, pe marginea cărora vor avea oportunitatea să dezbata împreună cu invitați speciali. Cinema-edu îi invită să vadă cum e viața în cea mai mare groapă de gunoi din lume, în documentarul Wasteland (r. Lucy Walker), ce se petrece într-un tărâm imaginar apocaliptic în Beasts of the Southern Wild (r. Benh Zeitlin) și cum trece peste problemele de comunicare un adolescent italian în Io e Te în regia cunoscutului regizor Bernardo Bertolucci.

Citește și restul acestei intrări →

de Vlad Negrila

Evidențiat

Ce fac atunci cand dau gres?

10/10/2014 în dezvoltare personala, NLP, recomandat

nlp trainer succes esecNLP trainer: Ce fac atunci cand dau gres?

Sunt multe lucruri in viata mea pe care nu le fac cum trebuie, desi multi isi imagineaza ca nu-i asa, avand in vedere ca sunt NLP trainer si ii ajut pe oameni sa-si formeze obiceiuri sanatoase, sa-si imbunatateasca relatiile si comunicarea si sa-si atinga obiectivele. Am multe exemple in care dau gres in toate domeniile de mai sus si ma simt nasol cand trec prin asta.

Primul impuls este sa ma autocritic si sa ma pun jos. Senzatia pe care o ai atunci cand nu-ti iese ceva este destul de nasoala. Sunt unele situatii la care prefer sa nu ma gandesc, desi sunt reale si mi se intampla. Doar prefer sa ceilalti sa nu stie despre ele.

Insa nu stau prea mult in acea situatie. Ma ridic, ma scutur si incerc din nou.

Dau gres in ceea ce priveste programul meu de meditatie. In ultimele saptamani reusesc sa-l respect destul de bine dar timp de luni intregi am tot incercat, dat gres si incercat din nou.

Dau gres si nu reusesc sa fiu un sot bun, cateodata de mai multe ori in aceeasi zi. Insa continui sa incerc din nou si din nou si cateodata reusesc.

Cand incerc sa fac ceva din nou si din nou, observ ca la un moment dat se formeaza un tipar si apoi reusesc.

Exista cumva un secret, o formula sau o cheie magica? Din cate am descoperit eu….nu. Doar trebuie sa incerci din nou si din nou. Astfel, din cate am observat la mine si la cei din jur, uite ce functioneaza:

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale se sarbatoreste azi, 10 octombrie

10/10/2014 în psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi

world-mental-health-dayZiua Mondiala a Sanatatii Mintale – 10 octombrie

Pe data de 10 octombrie, în fiecare an, Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătoreşte Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

De Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale sunt aduse în atenţia publică probleme prioritare privind starea sănătăţii mintale în rândul populaţiei constituite într-o tematică specifică. Tema acestui an, intitulată „Viaţa cu schizofrenie”, este centrată pe problemele persoanelor care suferă de schizofrenie şi pe importanţa facilitării accesului la un tratament adecvat persoanelor care suferă această tulburare.

Schizofrenia este o boală care afectează aproximativ 26 milioane de persoane din întreaga lume. Statisticile arată că, deşi această afecţiune se tratează, peste 50% din oamenii diagnosticaţi cu schizofrenie nu primesc tratament adecvat, Peste 90% din aceste persoane fără acces la tratament aparţin ţărilor în curs de dezvoltare.

Acţiunile organizate în Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale urmăresc sensibilizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele ce ţin de sănătatea mintală pentru ca persoanele suferinde, deseori marginalizate sau excluse din punct de vedere social, să poată fi ajutate. Integrarea acestor persoane sub aspect social şi profesional este unul dintre punctele atinse în discuţiile propuse pentru această ocazie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că, până în anul 2020, tulburările mintale, cele depresive în special, vor constitui principalul factor de morbiditate în rândul europenilor. Prin urmare, accesul la îngriire şi tratament sunt priorităţi pe agenda sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Psihoo

psihoo.ro/psihoo

 

de Clinica Castle Craig

Evidențiat

Sindromul burn-out in Uniunea Europeana si Romania

26/09/2014 în la psiholog, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi

sindromul burn-out tratament la psihologSindromul burn-out si stresul

Romania nu are in prezent legislatie privind identificarea, masurarea si reducerea stresului la locul de munca.

Conform unui comunicat Mediafax din iunie 2014, “studiile arata ca barbatii de peste 45 de ani sunt cei mai afectati la acest capitol si ca peste jumatate din numarul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului.”

Actiuni recente la nivelul Uniunii Europene pun problema existentei acestui sistem de reglementare si sprijin al angajatilor la locul de munca. O noua lege belgiana obliga toate intreprinderile ce opereaza pe teritoriul Belgiei sa ia actiuni preventive impotriva “riscurilor psiho-sociale” determinate de stresul la locul de munca.

Aceste obligatii se aplica tuturor intreprinderilor cu sediul pe teritoriul Belgiei, ceea ce include institutiile europene din Bruxelles. De aceea, in interiorul Comisiei Europene se pun deja presiuni pentru ca aceasta sa urmeze exemplul belgian si sa impuna o legislatie similara la nivelul tarilor membre UE.

Astfel ca in curand angajatorii romani vor putea fi nevoiti sa implementeze un sistem similar de prevenire si protectie a angajatilor impotriva surmenajului la locul de munca.

Citește și restul acestei intrări →

de Valentin Pescaru

Evidențiat

Sindromul colonului iritabil

03/09/2014 în la psiholog, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat

sindromul colonului iritabil psihoterapia la psihologSe vorbeste mult in ultima vreme in literatura de specialitate despre Sindromul colonului iritabil. Este destul de greu de precizat care este incidenta in populatie, caci o parte importanta a celor se sufera de Sindromul colonului iritabil nu sunt diagnosticati corect; se considera totusi ca aproximativ 15-20 la suta din populatie sufera din aceasta cauza si, mai mult decat atat, este cauza cea mai des invocata a absenteismului de la locul de munca.

Din pacate literatura de specialitate vorbeste foarte mult despre Sindromul colonului iritabil ca fiind mai degraba o conditie medicala, o disfunctie neuro-fiziologica si mai putin in relatie cu o suferinta psihica. Practica arata insa ca Sindromul colonului iritabil se intalneste extrem de des in relatie cu tulburarile de anxietate.

Ce este Sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil SCI – este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronica (nu mai putin de 3 luni) a functiei intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominala, miscari intestinale neregulate si distensie abdominala, adica prin episoade de diaree si constipatie cronica, la care se adauga dureri abdominale si balonare. Este foarte greu de stabilit o cauza clara a aparitiei Sindromului colonului iritabil, cu atat mai mult cu cat nu exista nici o relatie clara intre alimentatie si simptome; din acest motiv si tratamentul este adresat mai degraba simptomelor si mai putin cauzei.

Citește și restul acestei intrări →

de Valentin Pescaru

Evidențiat

Conditii medicale care pot produce un atac de panica

02/09/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat

atac de panica la psihologConditii medicale pentru un atac de panica

S-a scris considerabil in ultimii ani despre tulburarile de anxietate si atacurile de panica produse de cauze
psihice sau psihologice. Exista insa foarte putina informatie despre alte
conditii medicale ce pot produce un atac de panica. Atacul de panica in aceste
cazuri este provocat de fapt de teama simtita de persoana in cauza, in legatura
cu dificultatile / imposibilitatea de a face fata situatiei si suferintelor pe
care aceasta le provoaca. Materialul de fata isi propune sa prezinte unele dintre cele mai des intalnite conditii (afectiuni, boli) medicale ce pot produce un atac de panica.

Afectiunile din zona capului: durerile provocate de infectii ale dintilor, ale urechii
sau ale zonelor inconjuratoare, nevralgiile, migrenele puternice, sinuzitele.
In afara de neplacerile si de situatiile specifice, aceste afectiuni pot
produce un atac de panica, provocat de urmatoarele stari, emotii sau ganduri:
oboseala extrema datorata lipsei sau insuficientei odihnei, incapacitatea de a
putea controla situatia (de ex.durerea, sau senzatia fizica, in cazul otitelor,
data de miscarea lichidului acumulat in spatele urechii), scaderea atentiei si
a concentrarii cauzate de suferinta, dificultatea de a mai functiona normal in
toate domeniile vietii. Un efect al durerii, mai ales in cazul celei care
dureaza este ca scade puternic nivelul de sensibilitate; pe acest fond, durerea
in sine, desi poate scadea in intensitate datorita tratamentului, este
resimtita la fel de puternic sau din ce in ce mai puternic. Tot pe acest fond,
de sensibilitate crescuta, pot fi resimtite mai acut suferinte mai vechi sau se
pot declansa alte afectiuni; durerea prelungita scade imunitatea organismului.
O alta situatie care poate duce la panica
, in cazul persoanelor carora le este foarte greu sa respire pe gura, este in cazul
afectiunilor care ingreuneaza/blocheaza respiratia (in cazul de fata nasul);
mai exista situatia, in cazul unor afectiuni grave ale ochilor (de ex.infectii),
care duce temporar la scaderea sau pierderea vederii.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Scoala de vara de Psihanaliza 2014 a SRP

08/07/2014 în la psiholog, psiholog, psihoterapie, recomandat, stiri psi

Societatea Română de Psihanaliză organizeaza Scoala de Vara de Psihanaliza 2014, a 8-a ediţie, 27-31 august, Predeal, Cabana Vânătorilor, cu tema A explora și a gândi inconștientul.

Lectori la Scoala de Vara de Psihanaliza 2014

Lectori la Scoala de Vara de Psihanaliza 2014 vor fi următorii psihanaliști: Bogdan Cuc, Ioana Georgescu, Daniela Irimia, Daniela Luca, Rodica Matei, Gianina Micu, Anatol Nacu, Brînduşa Orăşanu, Simona Trifu.

Scoala de Vara de Psihanaliza 2014 a SRP a primit recunoașterea științifică și suportul Federației Europene de Psihanaliză.

Program

Programul va include prezentări teoretico-clinice în plen, grupuri clinice, supervizări de grup și individuale, ateliere de psihanaliză și cultură.

Credite

Scoala de Vara de Psihanaliza 2014 va fi creditata cu puncte de participare din partea Colegiului Psihologilor din România și din partea Colegiului Medicilor din România.

Cine poate participa la Scoala de Vara de Psihanaliza 2014

Sunt invitați să participe la Scoala de Vara de Psihanaliza 2014: psihologi, medici, psihoterapeuți aflați în formare, masteranzi, studenți interesați de teoria, practica, tehnica psihanalizei și psihoterapiei psihanalitice.

Citește și restul acestei intrări →

de Asociatia Macondo

Evidențiat

Cinema-Edu: punct si de la capat

26/06/2014 în film, la psiholog, psihologia copilului, recomandat, stiri psi

Cinema-Edu Asociatia Macondo AltfelProiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui
liceean. Arta vizuală este un instrument de bază pentru o educație complexă și
le oferă tinerilor curajul de a-și forma propriile convingeri și de a le
susține în public. Pe parcursul a 6 luni de proiecții elevii învață să
aprecieze filmele de artă și mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare. An
de an, Cinema-Edu s-a dezvoltat și s-a extins în mai multe orașe din România,
devenind astfel un proiect binecunoscut de profesori și liceeni.  În ediția a IV-a, Cinema-Edu a  reușit  ca în 6
luni să adune peste 11.000 de participanți dintr-un total de 80 de licee, din 13 orașe.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Luigi Zoja – Conferinta publica „Mitul cresterii nelimitate. O psihologie a arogantei si a pedepsei”

06/06/2014 în la psiholog, psiholog, psihologie, psihologie sociala, psihoterapie, recomandat, stiri psi

Conferinta publica sustinuta de psihanalistul jungian Luigi Zoja
„Mitul cresterii nelimitate. O psihologie a arogantei si a pedepsei”
Joi 12 iunie, orele 19.00, la Sala Studio a Universitatii „Spiru Haret”

luigi zoja istoria aroganteiEditura Herald anunţă publicului apariţia unui volum ce cartografiază dezvoltarea civilizaţiei europene: Istoria aroganţei de Luigi Zoja. Lansarea pe piaţă a cărţii beneficiază de prezenţa la Bucureşti a autorului, care va susţine conferinţa publică intitulată Mitul creşterii nelimitate. O psihologie a aroganţei şi a pedepsei. Tematica acestei conferinţe se regăseşte pe larg în cartea Istoria aroganţei. Psihologia şi limitele dezvoltării, publicată de Editura Herald, în colecţia „Jungiana”. Evenimentul se adresează specialiştilor din domeniul psihologiei, psihoterapiei, psihanalizei şi antropologiei, dar şi publicului larg interesat de marile teme psihologice şi economice ale epocii noastre!

Invitatii

Matei Georgescu, psihanalist
Iulia Feordeanu, psiholog, preşedinta a Asociaţiei Sol Mentis
Gabriela Deniz, psiholog, coordonatoarea colectiei Jungiana, Editura Herald

Cartea

Istoria aroganţei tratează viaţa modernă – o luptă continuă cu noi înşine în încercarea de a depăşi fiecare limită cunoscută, până şi moartea. Când a început această cursă către creşterea nelimitată? Putem tempera excesele civilizaţiei noastre fără a privi în interiorul nostru, fără ajutorul psihologiei? Nici o cultură nu se poate rupe de originile sale. Zeii au fost alungaţi din Olimp, însă în urma lor miturile ne ghidează din inconştient: încă sunt prezente în noi trăiri arhaice, limita, aroganţa, excesul, vina etc.

Detalii despre carte se găsesc AICI.

luigi zoja editura herald Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Gelozia fratelui cel mare

05/06/2014 în la psiholog, parenting, psiholog, psihologia copilului, psihologie, recomandat

gelozia fratelui cel mareGelozia, momente dificile

Atunci cand intr-o familie se naste cel de-al doilea copil, poate
interveni gelozia fratelui cel mare. Acesta observa ca mama este ocupata
mai mult cu bebelusul si astfel va balansa intre doua posibilitati
pentru a pastra admiratia familiei: ori se va indentifica cu un sugar,
adica va regresa in istoria sa personala, va reveni la obiceiurile pe
care le avea cand era mic sau, dimpotriva, va progresa si se va
identifica cu adultii. Cand il incearca gelozia, fiecare copil alege varianta sa in functie de
foarte multi factori. E firesc ca atunci cand vin o multime de prieteni,
rude si cunoscuti si toti se opresc la patutul celui mic, admirandu-l,
iar pe el nu-l baga mai deloc in seama, sa doreasca sa fie si el mic din
nou. De aici pana la a face pipi pe el, a nu mai vrea sa manance, a
reincepe sa bea cu biberonul sau a se trezi noaptea plangand nu este
decat un pas. El incearca, inconstient, sa „semene” cu cel mic pentru a
redobandi iubirea si admiratia celor mari.

Se stie ca un sugar are nevoie de mai multe ingrijiri, iar cea mare parte a timpului mama si-o va
petrece cu el. Intr-adevar acum este momentul cel mai dificil. Se pune
intrebarea, cand mama se duce sa alapteze sugarul, copilul cel mare ce
face?
Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Liceenii creeaza. Cinema-Edu proiecteaza

04/06/2014 în dezvoltare personala, film, film psihologic, la psiholog, psihologia copilului, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr (LCA-LIGHTS! CAMERA! ACTION – Lazăr Cinema Army) invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educaţie cinematografică şi socială din ţară, care a ajuns la ediţia a IV-a. An de an, sunt prezentate cele mai reuşite filme europene, însoţite de discuţii inedite alături de invitaţi speciali din domeniul cinematografiei şi nu numai. Iată, că acum se vor viziona cele mai bune scurtmetraje realizate de liceeni pentru liceeni.

cinema-edu macondo ncrr

Ne vedem la…
Acum că mediile sunt încheiate şi grijile s-au evaporat, tinerii liceeni sunt aşteptaţi pe 12 iunie, de la ora 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român la o porţie de râs şi de suspans.

Citește și restul acestei intrări →

de Daniela Dumitru

Evidențiat

Locuind intr-un corp de femeie – mandrie sau rusine?

27/05/2014 în la psiholog, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat

femeie femeia perfecta

Cum ar trebui sa arate o femeie?

În societatea în care trăim, standardele pentru corpurile și comportamentele acceptabile la o femeie sunt încă foarte clar stabilite și aceste standarde ne influențează foarte profund modul de viață. Mulți dintre noi aproape că nu mai putem deosebi între ceea ce femeile sunt și ceea ce cultura cere unei femei să fie.

Idealul de femeie valorizat și susținut ca fiind normalitatea în zilele noastre este femeia tânără, slabă, dar cu forme apetisante, curată, cu picioare și brațe fără păr, sexuală în mod adecvat. Altceva, precum a fi mare, grasă, păroasă, la menstruație, neadecvată sexual, bătrână, ridată, este devalorizat și devalorizant.

Bărbați și femei sunt în acord cu aceste mesaje culturale despre cum ar trebui să arate o femeie, iar fetele și femeile fac eforturi deosebite să se încadreze în standarde.

Ca fete și femei, ne simțim bine și suntem mândre atunci când corespundem idealului valorizat, însă ce se întâmplă când avem ceva mai multe kilograme sau mai multe riduri? Ce se întâmplă când ne considerăm prea slabe, prea înalte sau prea scunde ? Și ce se întâmplă când vrem să rămânem în trupuri de fetițe, încercând cu disperare să împiedicăm instalarea feminității – dezvoltarea sânilor și chiar apariția menstruației?

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Manualele de religie, surse de intoleranta si superstitii

26/05/2014 în la psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

manualele de religie manuale scolare bor

Manualele de religie trebuie evaluate transparent

Manualele de religie mai ales, dintre toate manualele scolare din Romania, incita la intoleranta si propaga superstitii printre scolari, sustin o seama de ONG-uri intr-o scrisoare deschisa adresata recent Ministerului Educatiei.

Ministerului Educatiei i se solicita sa isi respecte o promisiune din martie 2012 si sa implice societatea civila in evaluarea noilor manuale scolare, asa incat acestea sa nu contina atitudini discriminatorii sau nestiintifice. Este subliniata totodata ideea ca implicarea in evaluare doar a anumitor culte religioase este incorecta si netransparenta.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Autismul infantil: Obiectivele tratamentului

10/04/2014 în psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1396953341logoautismDiagnosticarea si tratarea cat mai precoce il poate ajuta pe copilul cu autism
sa se dezvolte la potentialul sau maxim. Principalul obiectiv al
tratamentului in autismul infantil este imbunatatirea capacitatii generale a copilului de a
functiona.
Simptomele si manifestarile autismului se pot combina in
multe feluri si pot fi variabile din punct de vedere al severitatii. In
plus, simptomele si manifestarile aceleiasi persoane se pot modifica in
cursul timpului.
Din aceste motive, strategiile de tratament sunt
adaptate nevoilor fiecarei persoane in parte si resurselor acelei
familii. Totusi, in general, copiii cu autism raspund cel mai bine la tratamentul bine structurat si specializat.
Un
program care este structurat astfel incat sa ii ajute pe parinti, sa
imbunatateasca aspectele de comunicare, sociale, comportamentale,
adaptative si de invatare ale vietii copilului este cel mai eficient.
Pentru aceasta este indicata interventia psihologului sau psihoterapeutului specialist in terapiile specializate.
Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Autismul in evaluarea comportamentala

10/04/2014 în parenting, psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1396951229dialogulcucopilulautist18428002Autismul poate fi identificat, recomandabil, prin efectuarea screening-ului, cu ocazia
consultatiilor efectuate regulat, conform programelor de monitorizare a
sanatatii copiilor. Aceasta politica ii ajuta pe specialisti sa
identifice semnele de autism intr-un stadiu timpuriu al evolutiei.
Diagnosticarea si tratarea din timp pot ajuta copilul sa-si atinga potentialul sau maxim.
In cazul in care se recunoaste prezenta unei intarzieri in dezvoltare la
un copil, testarile ulterioare il pot ajuta pe psiholog, pe medicul
psihiatru sa determine daca aceasta problema este legata de autism,
de alta tulburare pervaziva de dezvoltare sau de o afectiune cu
simptome similare, cum ar fi intarzierea in dezvoltarea limbajului sau
tulburarea de personalitate de tip evitant.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Autismul – cauze si simptome

02/04/2014 în psihologia copilului, psihoterapie, recomandat

sa_1396425786copilutAutismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca su nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta.

De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa „para” surzi, desi testele de audiometrie sunt normala. Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala.

Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze
la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.

Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata
persoanelor cu autism.

Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Factorii psiho-emotionali si inima

02/04/2014 în dezvoltare personala, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1396259111inima_poze_54300x225Factorii psiho-emotionali au un rol foarte important in declansarea bolilor de inima. In acest sens se poate preciza ca bataile inimii constituie un proces in mare masura autonom, care se sustrage interventiei voluntare daca nu exista un anumit antrenament in acest sens (de exemplu biofeedback). Acest ritm sinusoidal este expresia unor norme stricte din corp.

Ritmul inimii se aseamana ritmului respirator, numai ca acesta din urma poate fi considerabil modificat prin intentie voluntara. Bataile inimii formeaza un ritm armonios, strict ordonat. In cazul asa-numitelor tulburari de ritm cardiac, (de exemplu in cazul extrasistolelor) cand inima se poticneste sau se grabeste, se intrezareste o bresa intervenita in ordinea interioara, respectiv o deviere de la echilibrul normal. Multe dintre expresiile verbale legate de inima sunt in legatura cu situatiile emotionale.

Citește și restul acestei intrări →

Agresivitatea la copii

29/03/2014 în psihologia copilului, recomandat

agresivitatea la copii psiholog bun bucurestiAgresivitatea la copii… Copiii adesea se bruschează, se lovesc, țipă… Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții și profesorii?

Un anumit grad de agresivitate face parte din dezvoltarea normală a oricărui copil – este o reacție des întâlnită în situațiile frustrante, când copilul nu știe cum să își exprime emoțiile sau când nu poate obține ceea ce își dorește. Important este ca adulții care se îngrijesc de educarea acestor copii să intervină din timp pentru a preveni agravarea acestor comportamente.

Ce puteți face?

  • Să oferiți copilului un model de exprimare calmă, dar fermă (asertivă), a propriilor emoții și dorințe. Chiar dacă agresivitatea, ca reacție impulsivă, ține într-o oarecare măsură de  temperament, mare parte din comportamentele agresive sunt învățate. Evitați, pe cât posibil, expunerea la modele nesănătoase din anturaj sau de la televizor.
  • Ajutați copilul să își identifice și să își gestioneze emoțiile negative. Explicați-i că atunci când este furios sau frustrat, trebuie mai întâi să se calmeze (ex: ieșind din situație, numărând până la 10, fredonând un cântecel) și mai apoi să acționeze.
  • Discutați cu copilul despre motivul pentru care este greșită o reacție agresivă, oferiți alternative pașnice.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Cauza infarctului miocardic se afla in creier

22/03/2014 în recomandat

bolile de inima infarctul miocardicIn declansarea bolilor de inima un factor major este „singurătatea”. Orice om are nevoia de „a se conecta”, de „a fi intim” si de „a comunica” cu cei din jur.

Tipul A de personalitate, asociat de regulă cu bolile de inima, pretuieste de multe ori succesul mai mult decat prietenia, ajungand in varful ierarhiei, dar fara familie si prieteni, sau incapabili sa comunice cu acestia mai departe de micile probleme de zi cu zi. Alteori, munca devine o cale acceptabila de a scapa de dificultatile de acasa, unde comunicarea se reduce in mare parte la o critica continua, lucru care blocheaza treptat inima, care nu mai asteapta nici o intimitate de la o relatie.

In ultimul timp s-a constatat o incidenta crescuta a tulburarilor inimii in randul femeilor, datorita tendintei de a-si pierde simtul lor natural de conexiune prin vorbire, fiind prea mult ocupate cu grijile lor de zi cu zi si indepartandu-se tot mai mult de sentimentele lor.

In cazul pericarditei, invelisul inimii se inflameaza generand dureri severe, confundate de multe ori cu angina. Factorul care sta la baza afectiunii poate fi de natura virala, dar implica de regula un mare nivel de stres, cu incalcarea tuturor „barierelor” care protejeaza inima, ceea ce conduce la vulnerabilitatea si dezolarea persoanei.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Mass-media, cainele de paza al democratiei

19/03/2014 în psihologie, psihologie sociala, recomandat

sa_1395059767imagesIn sensul clasic al teoriei democratiei, mass-media este menita sa difuzeze si sa raspandeasca informatii despre problemele publice si politice, sa informeze corect si la timp cetatenii, care, la randul lor, vor influenta procesul decizional la nivelul societatii.  In general, standardele normative de factura democratica sunt cele care impun modul de functionare a mass-media. Mass-media are un rol important in:

– supravegherea evenimentelor cotidiene care pot influenta existenta
cetatenilor, dar si formarea unor false evenimente pentru sporirea
audientei;

– identificarea principalelor probleme socio-politice;
– crearea unei platforme de dezbatere, pentru realizarea unei piete
libere a ideilor, pentru exprimarea purtatorului de cuvant, a liderilor
de opinie, mai ales ca pentru minoritati si grupurile marginalizate de
multe ori accesul la mijloacele de comunicare este extrem de dificil;
– transmiterea diverselor elemente ale discursului politic;
– analiza activitatii oficialitatilor, a institutiilor si a altor agentii
publice, pentru a le face raspunzatoare pentru actele lor;
– stimularea activismului cetatenesc, pentru depasirea apatiei in
comportament si pentru a impiedica intelegerea superficiala a proceselor
politice, pe baza unor prejudecati ce functioneaza pe criterii
emotionale sau simpliste;
– autonomia editoriala, ce se opune tentativelor de a vexa libertatea presei;
– respectul fata de public;
Citește și restul acestei intrări →

de stanciu liliana ioana

Evidențiat

Hipoacuzia: scaderea acuitatii auditive, slabirea auzului

17/03/2014 în psihologie, psihologie sociala, recomandat

sa_1394800207liliPierderea auditivă afectează aproximativ 10% din populaţia globului. Hipoacuzia poate apărea indiferent de vârstă.Ea reprezintă diminuarea acuitaţii auditive (cu cel mult 20 decibeli). Atunci când acuitatea auditivă este diminuata foarte mult sau dispare complet, vorbim de surditate.Surditatea reprezintă urmarea unui deficit funcţional sau organic instalat la nivelul unuia dintre segmentele aparatului auditiv. Ea nu are efect defavorabil asupra dezvoltării psiho-fizice a persoanei, prin ea însăşi, ci prin neînsuşirea limbajului ca mijloc de comunicare şi instrument operaţional pe plan conceptual. Gradul pierderii auzului este stabilit cu ajutorul audiometriei tonale. In funcţie de acesta, hipoacuzia este clasificată in patru categorii: usoară, moderată, severă şi profundă, fiecare corespunzând unui grad diferit de pierdere tonala si având repercursiuni diferite asupra învaţarii limbajului la copil. Auzul este indispensabil copiilor pentru dezvoltarea armonioasă a limbajului. Prin urmare, hipoacuzia, in funcţie de gradul pierderii auditive, va perturba mai mult sau mai puţin comunicarea si gradul de dezvoltare a limbajului, precum si
integrarea socială a acestuia.

Hipoacuzie usoară: reprezintă imposibilitatea de a auzi sunetele de intensitate mica (ex. şoaptele, foşnetul frunzelor), precum şi dificultatea întelegerii vorbirii în medii zgomotoase.

Citește și restul acestei intrări →

de Ionut Rizescu

Evidențiat

Reactia alergica

13/03/2014 în psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1394711031reactia alergicaA fost odata o mama profund ingrijorata care nu mai stia ce sa faca pentru rezolvarea problemelor legate de singurul copil pe care-l avea. Ceea ce o speria pe mama era reactia alergica a copilului. La ce?… nu stia cu siguranta. In ultima vreme insa mama si-a dedicat mult timp pentru a afla cauza bolii de la mai multi medici alergologi, care din nefericire nu au putut sa puna un diagnostic clar. Intr-un final, medicii au considerat ca aceasta alergie avea la baza o cauza nervoasa. Asa ca intr-o buna zi, dupa mai multe nopti nedormite, mama a sosit in cabinetul de psihoterapie. Dupa evaluarea initiala, ambii parinti si copilul au agreat sa dedice mai multe sesiuni de terapie de cuplu si familie pentru solutionarea problemei alergiei.

Pe masura ce am ajuns sa ne cunoastem mai bine, parintii au mentionat ca le sunt intr-un fel recunoscatori bunicilor materni care au grija de copil atat timp cat ei sunt ocupati cu munca (in ultima vreme din ce in ce mai des) dar pe de alta parte simt ca acestia sunt cateodata prea implicati si creaza reguli prea diferite de ale lor. Astfel rolurile in familie pareau sa fie destul de difuze si asta genera tot mai adesea frustrari, ce in ultima vreme au inceput sa afecteze si relatia lor de cuplu. Nesiguranta si suspiciunile reciproce au inceput sa genereze tensiuni intre cei doi parinti care au inceput sa aibe si mai putin timp pentru cel mic (desi l-au dus in mod constant la medic).

Citește și restul acestei intrări →

de stanciu liliana ioana

Evidențiat

Adolescentul hipoacuzic, drama sau resemnare

13/03/2014 în la psiholog, psiholog, psihologia copilului, psihologie, recomandat

sa_1394634641421731_277872642280364_932366796_nPersoanele cu deficienţa în general, dar în mod deosebit persoanele cu deficienţă de auz, au tendinţa de a se izola de persoanele normale – ără deficienţă, de a se dedica unor preocupari care pot fi efectuate de unul singur, sau de a colabora preponderent cu semeni de-ai săi.

În perioada copilăriei, hipoacuzicul poate şi trebuie să fie demutizat în vederea integrarii acestuia în învăţământul de masă, deoarece această deficienţă poate fi rezolvată cu ajutorul protezelor auditive care au proprietatea de a amplifica sunetele transmise si deci copilul sa le auda la capacitatea nostră de a auzi, sau prin intermediul implantului cohlear care are proprietatea de a reda auzul in proporţie de 99.99% faţă de normal.

Odata integrat în învăţământul de masă , adolescenţa lui va fi mai „normală” faţă de aceiaşi copii cu hipoacuzie, dar care sunt integraţi în învăţământul special, şi aici ma refer la cele şcoli speciale de surzi care sunt la Bucureşti, Craiova, Buzău etc. – in Constanţa, nu.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Divortul, o realitate mai cruda pentru copii!

11/03/2014 în parenting, psiholog, psihologia copilului, psihologie de cuplu, psihologie sociala, psihoterapie, recomandat

sa_1394204582imagesDivortul, o realitate mai cruda pentru copii decat pentru parinti?

Oricat de comun incepe sa fie divortul in societatea noastra mai sunt din fericire si copii care nu trebuie sa faca fata acestei realitati. Totusi problemele maritale nu sunt singurele cauze ale conflictului in familie. Asa cum exista discrepante intre soti, asa pot exista si intre parinti si copii.

Divortul, un fenomen „la moda”
Oricat de mult ar fi dorit divortul, el induce o serie de consecinte psihologice, morale, materiale asupra partenerilor si asupra familiei implicate in divort. Cauzele cele mai frecvente ale aparitiei divortului sunt: emanciparea economica a femeii, industrializarea, modernizarea, schimbarea mentalitatii despre divort, infidelitatea, consumul exagerat de alcool, nepotrivirile de caracter etc. Cuplurile care se casatoresc astazi asteapta sa obtina prin casatorie fericire personala; tocmai de aceea sperantele ridicate se transforma mult mai repede in reprosuri si deziluzii pentru ca realitatea nu se potriveste asteptarilor. O alta cauza pare a fi boala, infirmitatea sau somajul.
Majoritatea barbatilor se casatoresc mai repede decat femeile, in special dupa divort. Femeile par a fi dominate mai mult de procese de constiinta si de tulburari psiho-fiziologice, care fac mai probabila o perioada de pauza decat intrarea intr-o noua relatie. Atat barbatii, cat si femeile care intra intr-un nou mariaj intampina mari
dificultati si daca nu gasesc persoana potrivita ajung la un nou divort, traind acut sentimental insingurarii.

de Constanta Vasile

Evidențiat

Copilul – adevarata tragedie a divortului

07/03/2014 în parenting, psiholog, psihologia copilului, recomandat

sa_1394106412imagesSa divortam sau sa nu divortam? Aceasta este o intrebare importanta pe care si-o pun cei care constata ca relatia lor maritala a esuat. Nu cu prea multi ani in urma divortul era dezaprobat, fiind condamnat din motive morale si religioase, iar cei casatoriti, dar nefericiti, ramaneau impreuna de dragul copiilor.

Insa in ultimii ani normele lumii s-au schimbat radical. In prezent divortul este acceptat pe scara larga. Totusi, in ciuda acceptarii divortului multi parinti, judecatori, sociologi etc. isi exprima ingrijorarea in legatura cu consecintele daunatoare pe care le are divortul asupra copiilor.

In prezent se fac auzite mai multe voci care lanseaza avertismente. Tot mai multe dovezi arata ca divortul poate avea efect devastator asupra copilului. Parintii sunt indemnati sa se gandeasca la consecintele pe care le are divortul asupra lor insisi si asupra copiilor lor. Statisticile releva faptul ca „intre doua treimi si trei sferturi dintre familiile care divorteaza ar trebui sa se gandeasca mai mult si mai bine daca ceea ce fac este cel mai bun
lucru”.

Studii sociologice arata ca: „in cazul copiilor ai caror parinti au divortat, exista riscul de a avea dificultati afective majore, de a abandona scoala, de a suferi depresii, de a divorta la randul lor si de a intra in randurile celor ce nu muncesc ci sunt abonati la ajutor social”.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Elevii de liceu fac Scoala Altfel la cinema

04/03/2014 în dezvoltare personala, film, film psihologic, parenting, psihologia copilului, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

Elevii la Cinema-Edu 1Între 7 şi 11 aprilie elevii schimbă sălile de clasă pentru sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

Organizatorii proiectului, Asociaţia Culturală Macondo, organizează constant proiecţii de film în cadrul proiectului Cinema-Edu în perioada februarie-iunie 2014. Cu ocazia Şcolii Altfel, proiectul cuprinde mai multe filme, proiecţii simultane în diverse locaţii şi concursuri cu surprize pentru liceeni. Liceenii au ocazia să vadă gratuit o selecţie de filme alese pe sprânceană, printre care două filme canadiene, Starbuck şi Incendies / Incendii, două filme spaniole recomandate de Institutul Cervantes, El Bola / Bila şi Arrugas / Riduri, un film italian, Io e te / Eu şi tu şi unul românesc, O lacrimă de fată în regia lui Iosif Demian.

Diana Cercel, project manager-ul proiectului declară: „Proiectul a crescut în fiecare an datorită profesorilor şi elevilor care alături de noi experimentează un alt tip de oră, la cinema. Filmele vorbesc pe limba lor, iar împreună cu noi, elevii învaţă mai mult din vocabularul cinematografic.”

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Procesul de imbatranire

04/03/2014 în psiholog, psihologie, psihologie sociala, recomandat

sa_1393842593imagesProcesul de imbatranire sau a deveni batran arata o inaintare in varsta ceea ce implica o stare de degradare, slabire, oboseala, epuizare, scadere a fexibilitatii, a fecunditatii, a potentialitatii evolutive si creatoare. Un sistem natural ajuns la capatul evolutiei sale este un sistem imbatranit.

Inca din timpuri stravechi, problema imbatranirii a fost si va ramane o preocupare deosebita a oamenilor fata de propria lor soarta dar si de soarta persoanelor apropiate. In prezent a devenit o problema de mare importanta sociala, sanitara, economica si culturala.

Caracteristic procesului de imbatranire sunt perturbarile si deviatiile functionale, dar si numeroase alterari structurale. Din punct de vedere medical, imbatranirea este descrisa prin cresterea frecventei indispozitiilor si imbolnavirilor, prin cresterea gravitatii acestora, prin asocierea mai multor boli, prin ingreunarea insanatosirii, prin frecventele complicatii si cronicizari, printr-o frecventare sporita a cabinetelor medicale, printr-un consum crescut de medicamente. Atitudinea fata de sanatate si fata de boala se schimba treptat. O preocupare importanta a persoanelor varstnice este grija pentru propria sanatate si pentru propriul trup.

Anumite boli sunt frecvente sau foarte frecvente la batrani. Dintre acestea amintim: arteroscleroza, boala coronariana, cataracta, surditatea, emfizemul pulmonar, bronsita cronica, spondiloza, osteoporaxele, adenomul de prostata. De o gravitate deosebita sunt bronhopneumoniile si fracturile. Cancerul nu este o boala atat a batranetii cat a perioadei care precede batranetea.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Conferinta Nationala Alzheimer la final

03/03/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, psihologie sociala, recomandat

alzheimer dementa helga rohra societatea romanaConferinta s-a terminat la 1 martie. Problemele legate de dementa Alzheimer raman. Asa cum am spus, eu am fost convinsa ca dementa este o problema de interes public si de notat si pastrat pe agenda publica.

Helga Rohra spunea chiar ca “dementa Alzheimer este noua pandemie a secolului 21”.

Sper ca strategia nationala despre care am vorbit sa aiba succes.

Ca impresie generala, a fost o conferinta bine organizata, bucurandu-se de interes inclusiv din partea tinerilor, care au participat in numar mare.

Am remarcat la aceasta editie a conferintei un accent pe partea medicala (aproape toate prezentarile au fost facute de medici). Atat de medicala a fost atmosfera, incat atunci cand am vrut sa iau un pliant cu un medicament pentru depresie nu mi s-a dat voie pentru ca nu eram… medic.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Anxietatea la copii

03/03/2014 în la psiholog, parenting, psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1393530020images1La copii studiul psihopatologic al tulburarilor afective este foarte dificil din cauza labilitatii afective ce caracterizeaza copilaria si pentru ca inca nu pot exprima suficient, prin limbaj, trairile sale. In plus unele tulburari afective intalnite la adult pot fi interpretate altfel la copil, ele pot fi inscrise in aria normalului.

In copilarie, anxietatea se manifesta de cele mai multe ori atat de intens, incat domina intreaga personalitate.

Copii anxiosi se recunosc prin faptul ca le e frica pe intuneric sau intr-o incapere prea luminata.

In prima copilarie, caracteristice pentru starea de anxietate sunt intensitatea, variabilitatea, durata scurta si superficialitatea.

In a doua copilarie se urmareste labilitatea afectiva, capacitatea de stapanire a emotiilor, sociailizarea, capacitatea de a realiza comunicarea afectiva.

In a treia copilarie atitudinile afective fata de diverse situatii din ambianta, succesele in procesul instructiv educatic.

Reactiile de frica la copii sunt considerate normale pana la un punct, atunci cand sunt motivate rational si adecvate situatiei. Copilul resimte frica foarte difuz datorita lipsei de experienta. In aceste cazuri frica se apropie mai mult de anxietate.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Provocari in dementa Alzheimer

03/03/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, psihologie sociala, recomandat

01-dementa-Alzheimer-Helga-Rohra-Maria-Moglan„Provocari in dementa Alzheimer” este titlul workshop-ului desfasurat in a doua zi a Conferintei Nationale si coordonat de Helga Rohra si Maria Moglan, vicepresedinta Societatii Romane Alzheimer.

O prezenta asteptata si obisnuita deja la conferintele Alzheimer, doamna Helga Rohra este reprezentanta pacientilor (poate ca v-o amintiti din relatarile de la conferintele din anii trecuti). Este originara din Cluj si in prezent traieste la Munchen. Fost traducator cu o viata extrem de activa, in care nu avea timp pentru ea, „a primit”, asa cum s-a exprimat, dementa Alzheimer, boala cu care s-a hotarat sa se lupte la fel de activ. Este prezenta aproape in fiecare saptamana in orase diferite la actiuni si conferinte legate de boala Alzheimer.

Care sunt, deci, provocarile aduse de aceasta boala? Din punctul de vedere al pacientului, sa fie capabil sa recunoasca cat mai precoce eventuale simptome. Astfel, ne spune Helga Rohra, la inceput simptomele sunt minore – nu-ti amintesti cuvinte simple, uzuale. Dansa, de exemplu, a observat ca nu-si amintea cum se traduc cuvinte din cele mai folosite. Ajungi sa stii ce vrei sa spui, dar nu-ti gasesti cuvantul, faci confuzii de cuvinte, dar si inventezi cuvinte. Apoi, nu poti vedea ceea ce se poate vedea, de exemplu scarile din fata ta, incepi sa pierzi reperele, sa te ratacesti.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Despre Conferinta Nationala Alzheimer – in continuare?

01/03/2014 în psihiatrie, psihologie, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

01 dementa alzheimer societatea romanaSa nu-i uitam pe cei care uita. Pastreaza amintirile. Va amintiti de conferintele Alzheimer? Cea de-a 3- a Conferinta Nationala Alzheimer are loc intre 26.02 – 01.03.2014, la sediul Institutului National de Statistica.

Organizat, ca de obicei, de Societatea Romana Alzheimer, conferinta din acest a avut tema „Dementa in Romania – pe agenda publica?”

As dori sa precizez ca personal cunosc putine societati in Romania atat de active si de consecvente in a-si urmari scopul si in a elabora chiar si o strategie si un plan national. In acest articol vreau sa va vorbesc tocmai despre Strategia si Planul National pentru Demente, cu precadere dementa din boala Alzheimer 2014-2020.

02 dementa alzheimer societatea romanaMesajul conferintei fiind cel ca dementa trebuie sa fie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania, obiectivul principal al strategiei mentionate mai sus este:

cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pe plan national, regional si local pentru imbunatatirea sanatatii mentale a Romaniei.

Interesul meu personal a fost activat chiar de cand am aflat ca in lume la fiecare 4 secunde o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer si ca pana in 2030 cazurile de Alzeimer se vor dubla la persoanele cu varsta pana in 65 de ani. Si sunt si alte probleme, nu minore.

In fata acestor probleme ce prevede strategia si planul de actiune ?

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Tulburare prin anxietate de separare

01/03/2014 în psihiatrie, psiholog, psihologia copilului, psihologie, recomandat

sa_1393575113Stresul_si_anxietatea_roCriterii de diagnostic DSM-IV

 A. Anxietate nepotivita si excesiva din punct de vedere al dezvoltarii, il legatura cu separarea de locuinta sau de aceia fata de care persoana este atasata, dovedita de  trei (sau mai multe) din urmatoarele:

(1). Suferinta recurenta excesiva la separarea sau la anticiparea unei separari de casa sau de o figura majora de atasament;

(2). Ingrijorare persistenta sau excesiva in legatura cu pierderea sau in legatura cu posibilul rau care s-ar putea intampla unor figuri majore de atasament;

(3). Ingrijorare persistenta sau excesiva ca un eveniment nedorit va duce la separarea de o figura majora de atasament (de ex. ca se va rataci sau ca va fi rapit);

(4). Lipsa dorintei sau refuzul, persistente, de a merge la scoala sau in alta parte, din cauza fricii de separare;

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Romania nu recunoaste dementa ca o problema majora pentru starea nationala de sanatate si pentru societate

28/02/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

boala alzheimer planul national de dementaTrebuie sa actionam acum!

este apelul transmis guvernului Romaniei, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a IV-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti. Societatea Romana Alzheimer, impreuna cu Alianta Nationala Alzheimer, au lansat astazi un plan national de dementa: Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014 – 2020.

Propunerea proiectului se realizeaza in contextul in care Romania nu recunoaste dementa ca o problema majora pentru starea nationala de sanatate si pentru societate. Boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt cel mai des diagnosticate in fazele tardive tocmai de aceea perioada de supravietuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ 3 ani si jumatate, in comparatie cu evolutia obisnuita a bolii de 8-12 ani.

Situatia actuala a persoanelor cu dementa si a ingrijitorilor acestora este dramatica. Pentru a raspunde nevoilor acestora, strategia nationala de dementa propune, in principal: realizarea Registrului National de Dementa, realizarea Registrului de Cazuri Sociale / persoane fara familie, asistenta comunitara, cu personal calificat si intruit.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania

25/02/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, recomandat, stiri psi

conferinta nationala alzheimer ralcom psihoo.roEste mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea unui plan national de dementa: Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014-2020.

Obiectivul principal al Strategiei si Planului de actiuni pe perioada 2014-2020 pentru Romania consta in cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pe plan national, regional si local pentru imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei.

Citește și restul acestei intrări →

de Constanta Vasile

Evidențiat

Agresivitatea genereaza agresivitate

19/02/2014 în parenting, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat

sa_1392805817indexEste absolut evident ca familia este unitatea de baza a societatii. In familie suntem socializati initial si legaturile cu membrii familiei se presupun a fi foarte puternice. Si totusi, statisticile releva un fenomen de-a dreptul ingrijorator: in unele tari, violenta in familie atinge, dupa unii autori, cote de pana la 10-20%.

Si mai alarmant este „drumul” violentei in familie: agresivitatea creeaza agresivitate, se raspandeste ca un flagel ce afecteaza toti membrii familiei.

Un adult care a fost victima abuzului parental in copilarie tinde sa-si abuzeze propriul copil / partener sau sa fie victima abuzului in cuplu. Copilul abuzat tinde sa-si agreseze atat fratii, cat si parintii. S-a constatat ca abuzarea partenerului de cuplu se asociaza cu faptul de a fi crescut intr-un mediu familial violent. Exista de asemenea o legatura intre violenta indreptata impotriva copiilor si factori precum: izolarea, conflictul marital, faptul de a fi fost victima abuzului in copilarie. Eforturile de a iesi din acest ciclu al violentei includ incercari de a proteja victima, de a-l ameninta pe cel care comite abuzul si de a crea un climat familial normal.

Citește și restul acestei intrări →

de carmen ionescu

Evidențiat

Ce este fenomenul Stroke?

16/02/2014 în dezvoltare personala, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat

psiholog bun online fenomenul strokePractic, stroke-ul reprezinta orice manifestare prin care oamenii isi recunosc existenta si se valorizeaza, fie pozitiv, fie negativ: un salut, un premiu, un zambet, o privire, un cadou, un compliment, o mangaiere, dar si o palma, o critica sau o insulta. Toate sunt semne de pretuire si valorizare, numite intr-un cuvant ”strokes”. Acestea reprezinta dovezi ca existi pentru celalalt.

Stroke-ul  este mai mult decat un mesaj obisnuit. Este  transfer de incredere, de energii pozitive sau negative, dupa caz, care influenteaza gandirea si  sfera afectiva a fiecaruia.

De fiecare data cand iei legatura cu cineva, din diverse motive, se produce o interactiune, o tranzactie la nivel interpersonal, prin intermediul ideilor, sentimentelor, atitudinilor si comunicarii reciproce.

Citește și restul acestei intrări →

de Daniela Dumitru

Evidențiat

Comportamentele nedorite ale copiilor. Cum le corectam ?

28/01/2014 în dezvoltare personala, parenting, recomandat

comportament copii copilMulti dintre noi ne educam copiii folosind ceea ce numim tehnici obisnuite de disciplinare: tipete, palme, prelegeri, amenintari, confiscarea unor lucruri, interzicerea unor activitati dorite de copii.

Sunt convinsa ca ne dorim sa ne educam copiii pentru a deveni mai buni, mai cuminti, mai iubitori, mai responsabili, dar ce lectii le predam astfel?

A pedepsi inseamna „a face sa sufere” si pedepsind ii invatam pe copii cum sa devina mai pedepsitori si mai neiertatori. Iar cel mai grav este cand ne pierdem controlul emotiilor noastre si actionam asupra copiilor  impulsiv, dand frau liber sentimentelor noastre de furie si suparare.

Copiii, prin structura lor, au nevoie de multa atentie, iar atunci cand ii pedepsim, indiferent ca este vorba doar de o cicaleala, o prelegere, ca ii certam, ca tipam la ei, sau ca ii privam de ceva, le oferim o forma de atentie negativa. Atentia negativa ii face pe copii sa mormaie, sa ne evite, sa nu ne asculte sau faca acelasi lucru pentru care au primit atentie negativa. Cu cat le oferim mai multa atentie negativa cu atat ei devin mai nesiguri pe ei si, in consecinta, cauta si mai multa atentie… negativa. Citește și restul acestei intrări →

de Daniela Dumitru

Evidențiat

Cand mergem cu copilul la psihoterapeut?

24/12/2013 în parenting, psihologia copilului, psihoterapie, recomandat

copil psihoterapeut psihoterapia psiholog copiiCand copilul este foarte racit, il ducem la medic pentru o consultatie. Apoi ii dam niste siropuri  si el se simte mai
bine. Situatia este sub control si respiram usurati. Ca sa evitam pe viitor racelile puternice, avem grija sa-i asiguram copilului o alimentatie
bogata in vitamine, activitati sportive, de preferat in aer liber, si sa fie imbracat adecvat.

Dar, uneori, copiii (ca si adultii) au necazuri care nu pot fi recunoscute la fel de usor precum raceala puternica.  Este vorba despre necazurile cu emotiile. Iata cateva dintre acestea:

-copiii sunt foarte timizi si nu se simt suficient de confortabil pentru a vorbi cu familia, cu prietenii sau cu profesorii lor;
-ei simt teama astfel incat nu pot dormi, nu se pot distra sau nu se pot bucura de scoala;

-trec prin stari de tristete sau de durere;

-ei au probleme mari acasa si la scoala din cauza ca simt prea multa furie. Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Timbrele profesionale pentru psihologi – termen

17/12/2013 în la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat

psiholog cu drept de libera practica timbru profesional colegiul psihologilorComunicat

Având în vedere faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2014, avizele sau rapoartele psihologice, emise de către psihologii titulari sau salariați ai formelor independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, urmează să fie timbrate si ținând cont de faptul că timbrele profesionale pentru luna ianuarie 2014 pot fi comandate numai până la data de 18 decembrie 2013, vă adresăm rugămintea de a trimite comenzile din timp, astfel încât să poate fi procesate în timp util. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Colegiul Psihologilor din Romania

de carmen ionescu

Evidențiat

Daca nu esti psiholog, cat de bun cunoscator al oamenilor esti?

17/12/2013 în dezvoltare personala, psiholog, psihologie, recomandat, teste psihologice

psiholog psihologie psihoo psihoterapeut psihoterapieDespre multe persoane se spune ca sunt buni psihologi, chiar daca nu au studii de specialitate, intelegandu-se prin aceasta o capacitate ridicata de a se descurca in sfera relatiilor, astfel incat sa-si poata indeplini obiectivele personale sau de ordin social, in conditiile determinarii celorlalti de a actiona potrivit cerintelor lor, precum si a evitarii conflictelor interpersonale. Un asemenea „psiholog” este un bun cunoscator de oameni, pe baza anumitor insusiri temperamentale, aptitudini intelectuale si a unor trasaturi de caracter formate prin cumularea miilor si miilor de contacte interumane, unele placute, altele dezagreabile, dar deopotriva de bogate in invataminte.

Materia prima a cunoasterii celorlalti o reprezinta comportamentul, faptele, gesturile lor, mimica, spusele, tacerile, zambetele sau incruntarile, felul cum merg si cum stau, cum se imbraca, cum mananca etc.In continuare, voi prezenta doua seturi de intrebari , din a caror parcurgere va rezulta in primul rand la ce  se refera aptitudinea de bun cunoscator de oameni, deci, practic, in ce directie trebuie sa insisti pentru a-ti dezvolta aceasta atat de utila aptitudine. Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Ministerul Transporturilor da unda verde furnizorilor ilegali de servicii psihologice

12/12/2013 în la psiholog, psiholog, psihologie, recomandat

traffic jam blocaj trafic masini psiholog colegiul psihologilor

Comunicat de presă

București, 11 decembrie 2013

MINISTERUL TRANSPORTURILOR IGNORĂ SISTEMUL DE EVIDENȚĂ PROFESIONALĂ AL PSIHOLOGILOR ȘI DA UNDĂ VERDE FURNIZORILOR ILEGALI DE SERVICII PSIHOLOGICE, MENȚINAND ÎN FUNCȚII COMISII “PSIHOLOGICE” FANTOMĂ

Tragem un semnal de alarmă doamnei ministru Ramona Manescu, autorităților și consilierilor doamnei Ministru al Transporturilor, să pună capăt acestui sistem putred, care a aruncat în derizoriu munca psihologilor și interesele populației României pentru siguranța transporturilor și să abroge în regim de urgență Ordinul nr. 1262/1393/2013, Ordinul nr. 1259/1392/2013 și Ordinul 1260/1390/2013, care sunt emise în mod ilegal. Totodată, solicităm Ministerului Transporturilor să aprobe proiectele trimise de către Colegiul Psihologilor din România în data de 7 august 2013, 24 septembrie 2013 și 26 noiembrie 2013.

Consilierii Ministerului Transporturilor au blocat accesul psihologilor cu drept de libera practica si a Codului de procedura disciplinara”>Colegiului Psihologilor din România la procesul de consultare pentru reglementarea procedurii de agreere a furnizorilor de servicii psihologice.

Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

44 de milioane de oameni sufera de Alzheimer

05/12/2013 în recomandat, stiri psi

Alzheimers Concept Horizontal

44 de milioane de bolnavi – aceasta este cifra celor care suferă de Alzheimer în intreaga lume. Un studiu recent, citat de medicalxpress.com, arată că numărul persoanelor care suferă de forma de demenţă Alzheimer a crescut cu 22% în ultimii 3 ani.

Predicţiile pentru viitor sunt defavorabile: se estimează că, până în anul 2050, vor fi 135 de milioane de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer. Departamentul de Sănătate al Marii Britanii a numit demenţa o provocare în creştere pentru întreaga lume. Specialiştii consideră că este vital ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să facă o prioritate din această problemă care loveşte sute de oameni zilnic şi să-i ajute pe cei afectaţi şi pe familiile lor să se adapteze acestei noi condiţii patologice.

Studiul a fost publicat marţi, cu o săptămână înaintea Summitului G8 pentru demenţă care se va desfăşura începând cu 11 decembrie la Londra.

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare în special la persoane învârstă. Este o formă de demenţă care produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea memoriei şi a capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament.

de psihoo

Evidențiat

Hotarare 4CN/2013 pentru aprobarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica si a Codului de procedura disciplinara

04/12/2013 în psihologie, stiri psi

keep-calm-and-study-psychology-5Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 715 din 20 noiembrie 2013

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

In temeiul dispozitiilor art. 27 lit. a) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania,
Conventia nationala a Colegiului Psihologilor din Romania hotaraste:

Art. 1
(1) Se aproba Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica, potrivit anexei nr. 1, si Codul de procedura disciplinara, potrivit anexei nr. 2, denumite in continuare coduri.
(2) De la data intrarii in vigoare a codurilor, acestea reprezinta normele deontologice si procedurile de aplicare ale raspunderii disciplinare a psihologilor cu drept de libera practica inscrisi in Colegiului Psihologilor din Romania. Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Hotararea 3/2013 privind evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica

04/12/2013 în la psiholog, psihologie, recomandat, stiri psi

psiholog colegiul psihologilor atestat libera practica

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 654 din 24 octombrie 2013

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

Avand in vedere dispozitiile art. 24 lit. b) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania,
in temeiul dispozitiilor art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 788/2005, cu completarile ulterioare,
Comitetul director al Colegiului Psihologilor din Romania hotaraste:

Capitolul I – Dispozitii generale

Art. 1
(1) Evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica, denumiti in continuare psihologi, se realizeaza printr-un sistem mixt de evidenta, prin utilizarea registrelor profesionale realizate potrivit anexelor nr. 1-3, si a etichetelor de tip timbru, denumite in continuare timbre profesionale, realizate potrivit anexei nr. 4.

(2) Registrele si timbrele profesionale nu pot fi instrainate de catre psihologi in niciun fel si nu pot fi lasate in paza juridica a altor persoane. Citește și restul acestei intrări →

Poate Coaching-ul cognitiv comportamental sa imbunatateasca starea de bine a echipei?

04/12/2013 în coaching, dezvoltare personala, recomandat

coach coaching cognitiv comportamentalCoaching-ul cognitiv comportamental (CBC), in mod traditional, a fost folosit intr-un cadru unu la unu, unde a inregistrat efecte foarte bune, cum ar fi de exemplu, starea de bine si dezvoltarea abilitatilor de atingere a scopurilor. Dupa cum stiti, coaching-ul cognitiv comportamental (Neenan & Palmer, 2001) este derivat din bine-cunoscutele practici si principii ale Teoriei Cognitiv Comportamentale (Beck, 1976, 2005; Ellis, 1962).

Cercetarile in coaching-ul cognitiv comportamental arata faptul ca acesta este foarte eficient pentru o serie de probleme cum ar fi: dezvoltarea abilitatilor de atingere a scopurilor, starea de bine si speranta, reducerea stresului si a depresiei precum si combaterea perfectionismului (Grant, Curtayne & Burton, 2009; Gyllensten et al., 2010).

Intrebarea care se pune este: in context organizational ar fi mai eficienta o abordare la nivel individual sau de echipa, pentru a creste starea de bine (well-being)? Citește și restul acestei intrări →

de Daniela Dumitru

Evidențiat

Ce presupune procesul psihoterapeutic? Abordare din perspectiva psihoterapiei integrative

02/12/2013 în psihologie, psihoterapie, recomandat

psihoterapia psihoterapie psihoterapeut integrativa

Va aduceti aminte de povestea lui Cristofor Columb care, cu o flota mica a plecat intr-o calatorie de descoperire a unui nou drum catre India? Au fost momente in timpul calatoriei lui Columb pe mare cand vantul batea puternic, iar corabiile inaintau cu bine. Dar au fost si momente cand vantul se oprea complet si apa devenea linistita, iar vasele pluteau in deriva si aparent la nesfarsit. Si au fost perioade cu tunete si fulgere puternice, cu vanturi si valuri uriase, amenintatoare pentru vase si echipaj.

Columb a plecat intr-o calatorie pentru a descoperi un nou drum catre India si, in schimb, a descoperit o lume noua, a descoperit America, un nou continent.

Acest eveniment istoric descrie foarte bine experienta unei terapii personale, a acestei calatorii catre interiorul nostru ce implica pe parcursul ei urcusuri si coborasuri, sperante si posibilitati.

Pare ca avem nevoie de curaj si perseverenta pentru a trece prin experienta unui proces de psihoterapie, de a ne asuma in prezent responsabilitatea de a privi in trecutul nostru, uneori dureros, si de a privi spre viitor, la cum ne dorim sa fim, insa, cu certitudine, schimbarea pe care o implica psihoterapia nu prezinta pericole. Este ca atunci cand locuim intr-o casa si, dupa un timp, ne mutam intr-un castel si avem si resursele necesare sa il intretinem. Schimbarea in plan personal nu este in mod obligatoriu dureroasa sau neplacuta, insa cu siguranta inseamna dezvoltare. Citește și restul acestei intrări →

de carmen ionescu

Evidențiat

De ce este bine sa credem in Mos Craciun

29/11/2013 în psihologie, recomandat

santa on the couch mos craciun psihiatru psihoterapeut psihanalist

“Nu stiu altii cum sunt…dar” pe mine, cand incepe iarna si mai ales cand incepe sa ninga, imediat ma duce gandul la Mos Craciun asezat in frumoasa lui sanioara trasa de reni… si parca mi se “lumineaza” sufletul.

Oricine simte si gandeste ca mine, va observa o schimbare pozitiva produsa in dispozitia sa si in atitudinea celorlalti fata de ei, odata cu apropierea si venirea sfintelor sarbatori de Craciun. Aceasta va influenta si determina  o stare de bine si de plenitudine personala, ideea centrala fiind ca la fiecare dintre noi va veni Mos Craciun cu darurile pregatite, special.

Efectul in comportamentul general este acela de a gandi pozitiv la ceea ce facem si la orice ne programam sa intreprindem. De exemplu, vom  inlocui expresia “trebuie sa” cu “ ne face placere sa” de foarte multe ori, vom deveni macar inca putin mai toleranti decat inainte, vom deveni mai curajosi, mai increzatori in noi insine si in ceilalti. Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Expozitia „Romi pentru Romania” se deschide astazi

28/11/2013 în recomandat, stiri psi

expozitia romi pentru romania

Psihoo vă invită să participaţi la expoziţia „Romi pentru România”  ce se va deschide joi, 28 noiembrie 2013, începând cu ora 17:00 la viitorul Muzeu al Culturii Romilor, pe Drumul Săbăreni nr 101-125. În limbaje variate de exprimare, prin fotografii, texte, înregistrări audio și video, expoziția  „Romi pentru Romania” evidențiază contribuții valoroase aduse de romi începând cu anul 1595 și până în prezent. Expoziția se concentrează asupra personalităților rome cu merite deosebite în viața societății românești, precum sociologi, artiști, activiști, profesori, meșteșugari, muzicieni și alte personaje despre care se știe prea puțin sau despre care uităm că sunt romi. Intrarea este liberă.

Una dintre atracțiile expoziției este  o cameră de audiții cu înregistrări ale lăutarilor romi de succes care au contribuit la îmbogățirea muzicii românești și la notorietatea ei în afara granițelor. De la Expozițiile Universale de la Paris, până la  Ateneu sau Expoziția Internațională de la New York, sunt oameni care au impresionat marile scene ale lumii. Pentru a celebra și a pune sub lumina reflectoarelor muzica autentică a lăutarilor, pe 28 noiembrie, la expoziția „Romi pentru România” va cânta  Taraful Leonard Iordache. Taraful îl are în componență, la țambal, pe fiul celebrului Toni Iordache, Leonard Iordache, iar la acordeon pe nepotul vestitului Fărâmiță Lambru, Justin Băcău. Îi vor acompania: Răducan Vasile la voce, Costel Cocoș la vioară și Ghiță Coadă la contrabas. Citește și restul acestei intrări →

de psihoo

Evidențiat

Eugen Ionescu ar fi implinit astazi 104 ani

26/11/2013 în recomandat, stiri psi

eugen_ionescu anormal

Parintele teatrului absurd, Eugen Ionescu, s-a nascut in data de 26 noiembrie 1909 la Slatina. Astazi ar fi implinit 104 ani. Redam mai jos un fragment plin de geniul jucaus al autorului din piesa de teatru consacrata, Rinocerii:

LOGICIANUL (Domnului Batrin): Alt silogism: „”Toate pisicile sint muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisica”.
DOMNUL BATRIN: Si are patru labe. Asta asa-i, pe motanul meu il cheamă Socrate.
LOGICIANUL: Pai vezi…

Cu ocazia centenarului nasterii scriitorului, in anul 2009 opera lui Eugen Ionescu a fost celebrata in mod oficial in intreaga lume, la propunerea Romaniei si a ambasadorului acestei tari la UNESCO, criticul literar profesor Nicolae Manolescu.

Sari la bara de unelte