psihologul ocupatia de psiholog cor

Psihologul exista! Ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

psihologul ocupatia de psiholog corPsihologul exista din nou: ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

Psihologul există din nou ca ocupaţie în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), de miercuri, 25 martie 2015, prin decizia luata de ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a revenit asupra Ordinului prin care ocupaţia de psiholog a fost radiată din COR.

Motivul revenirii asupra Ordinului radierii ocupaţiei de psiholog din COR îl constituie perturbarea activităţii angajaţilor încadraţi ca psiholog, a unor angajatori şi încetarea unor contracte de muncă ca efecte ale acestui Ordin.

Surse citate de Mediafax au enumerat motivele acestei reveniri asupra Ordinului nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR): „După publicarea ordinului de modificare a COR în Monitorul Oficial al României, s-a constatat că în relaţiile de muncă apar probleme atât pentru angajaţii care sunt încadraţi în ocupaţia «psiholog», cât şi pentru angajatori. Astfel, există posibilitatea ca o parte din persoanele care sunt angajate ca psiholog să nu poată fi reîncadrate în una dintre celelalte ocupaţii specializate care sunt în grupa de bază 2634 Psihologi, fapt ce ar conduce la încetarea contractelor individuale de muncă şi a rapoartelor de serviciu sau a formelor asociative de desfăşurare a activităţii respective şi, implicit, a pierderii locului de muncă. Pe de altă parte, activitatea unor angajatori ar putea fi perturbată din cauza faptului că atribuţiile aferente postului de psiholog nu pot fi preluate de o altă peroană care nu are o astfel de specializare”.

Conform Ordinului nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării Ocupaţiilor din România, publicat în Monitorul Oficial din 9 martie, cu unele excepții (v. link mai sus), psihologul – mai exact cei incadrati ca psiholog erau calificați ca începători, indiferent de experiența lor, și aveau nevoie, pentru a putea profesa mai departe, de atestarea Colegiului Psihologilor din România pentru ocupațiile păstrate de COR.

Sursă: Mediafax

Articolul „Psihologul exista! Ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR” a apărut în Psihoo – Reţeaua Psihologilor