deficit de atentie si memorie tulburare atentie memorie

Tulburarile de atentie si memorie si starile psihice

Exista unele situatii in care aparentele probleme de atentie, concentrare si memorie sunt cauzate de fapt de alte probleme.

Inainte de toate sa ne amintim cum functioneaza memoria: Informatie => atentie => concentrare => memorare

Aceasta inseamna ca pentru fiecare informatie pe care dorim sa o retinem (memoram) este nevoie de un anumit timp petrecut asupra ei (atentie), de o focalizare asupra ei (concentrare). Aceasta presupune un efort mental dar si o anume cantitate de energie utilizata in proces. Daca aceste condiii sunt indeplinite informatia s-a „depus” in memorie, s-a memorat.

Calitatea memoriei depinde de exersarea ei adica de obiceiul de a memora informatii dar si de repetarea lor – reamintirea lor. Mai mult decat atat, exista si un factor emotional care influenteaza memorarea: de exemplu situatiile neplacute, stresante, sunt fixate mai profund decat altele, nesemnificative, ceea ce inseamna ca exista si o incarcatura afectiva pe care o adaugam unor informatii, depinzand de importanta pe care le-o acordam.

Persoanele anxioase (indiferent daca exista sau nu un diagnostic in acest sens), acuza destul de des probleme de atentie, concentrare si memorie. Mintea lor, prea ocupata cu prelucrarea propriilor temeri, cu identificarea situatiilor „amenintatoare”, cu ingrijorarea excesiva fara motive clare, nu mai are „spatiul” si energia necesare pentru a se ocupa de alte informatii si deci nu mai poate urmari traseul prezentat anterior. Creierul prea incarcat si prea obosit de temeri si griji nu mai poate prelucra informatiile noi. Aparent acest probleme pot fi diagnosticate ca fiind tulburari de memorie si tratate ca atare (multe dintre persoanele in cauza apeleaza la fel de fel de tratamente, care desigur nu vor avea efecte).

Persoanele depresive, caracterizate de o stare de inhibitie generala, de o oboseala accentuata fara un efort fizic corespunzator, de lipsa motivatiei pentru aproape orice activitate, acuza si ele, adeseori, tulburari ale atentiei si memoriei. In cazul lor vorbim atat de o inhibitie mintala cat si de lipsa motivatiei pentru a face efortul de a memora ceva; le lipseste atat energia necesara proceselor psihice cat si motivatia de a sustine aceste procese.

Persoanele care in general sunt tensionate, frustrate si nemultumite sau agitate constant pot acuza tulburari ale atentiei si memoriei. In cazul lor creierul este mult prea mult utilizat in alte directii, consuma foarte multa energie astfel incat nu mai are suficienta pentru procesul de memorare.

In cazul persoanelor obosite, care au dificultati in a se odihni pe perioade lungi de timp, ceea ce se numeste sindromul oboselii cronice, pot de asemenea sa apara dificultati de memorie si concentrare. In aceasta situatie creierul este prea obosit, nerefacut, nu are energia necesara pentru a mai sustine un efort intelectual.

Din toate acestea rezulta trei idei importante:

– tratamentele (medicamentoase sau naturiste) pentru imbunatatirea atentiei si memoriei pot ajuta pe o perioada foarte scurta de timp dar efectul va fi de scurta durata; ele pot ascunde cauzele reale si pot sustine artificial functionarea intelectuala doar pentru o perioada de timp.

– daca nu se rezolva conditia de baza, cauza principala, tulburarile de atentie, concentrare si memorie vor continua si se vor agrava. Cu cat persoana va incerca sa compenseze tulburarile prin consum de stimulante (vitamine, cafea, cola, bauturi energizante, suplimente alimentare, medicamente) cu atat nu va face sa decat sa ascunda cauza reala, simptomele se vor agrava si va ajunge (mai devreme sau mai tarziu) la un moment de cadere (boala);

– evaluarea situatiei, eventualul diagnostic trebuie pus de un specialist (psiholog clinician, psihiatru) cu experienta, singurul in masura sa vada elementele de finete ale unui diagnostic precis si corect. Doar diagnosticul corect va face posibila abordarea cea mai potrivita fiecarei situatii si respectiv indicarea solutiei.

In incheiere, mai este de adaugat un lucru foarte important. Atentia, concentrarea si memoria nu sunt un dat cu care ne nastem. Ele pot fi dezvoltate, sau dimpotriva pierdute daca nu sunt „ingrijite” si antrenate. Aici se aplica celebra expresie: „use it or lose it” adica „foloseste sau vei pierde” (in traducere aproximativa).

Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

www.psihologultau.netwww.psihoterapeutultau.net