copilul rasfatatCopilul tau e rasfatat?

Cu toti traim vremuri tulburi, cu probleme, dificultati si de multe ori in primele raze ale diminetii nu mai vedem nimic altceva decat cum sa facem fata incertitudinii si nesigurantei vietii. In preocuparea pentru traiul zilnic si pentru asigurarea viitorului, parintii isi petrec putin timp cu copiii lor, decat si-ar dori. Astfel, poate apare un sentiment de vinovatie iar acestia incearca sa compenseze acesta lipsa prin diferite forme ( copilului i se cumpara multe jucarii, tableta, telefon etc). Rezultatul este “copilul rasfatat”. In general copilul rasfatat adopta o atitudine negativa pentru a obtine ceea ce doreste ( plange, este furios, violent). Insa nu orice comportament nepotrivit rezulta din rasfat. De aceea este bine sa se faca diferenta clara intre rasfat si a satisface nevoile copilului. De exemplu, faptul ca-i satisfaceti imediat nevoile de hrana, ingrijire, afectiune, atentie atunci cand el vrea, nu inseamna ca-l rasfatati. Iar atunci cand copilul se poarta urat, este furios, inseamna ca nu i-a fost satisfacuta o nevoie. E normal sa va puneti intrebarea: “Cum as putea corecta comportamentul copilului meu?” iar de la acesta intrebare ar putea urma un gand automat care conduce la pedeapsa. Uneori parintii sunt prinsi in acesta “capcana a pedepselor”, se raporteaza la copil prin intermediul pedepsei, neglijand iubirea pe care ar trebui sa si-o manifeste permanent si petercand cat mai putin timp de calitate cu copilul sau. Copilul poate fi disciplinat numai dupa ce parintii ii vor satisface nevoile emotionale. In acest sens iata cateva sugestii utile:
– Este important sa tineti cont de nevoile copilului. Nevoia ca el sa se simta iubit este primordiala. Componentele principale de care va puteti folosi sunt: contactul vizual, contactul fizic, atentia acordata, formarea proriu-zisa.
– Oferiti-i copilului siguranta fizica si emotionala.
– Petreceti in fiecare zi impreuna cu copilul un timp de calitate in care sa-i acordati intreaga atentie.
– Incurajati-l si stimulati-l adecvat varstei pe care o are.
– Formati-i o disciplina copilului in mod progresiv, cu rabdare si tact.
– Ghidati copilul cu blandete catre un comportament “acceptabil”.
– Fiti ferm, dar nu inflexibil atunci cand ii fixati limite clare. Chiar daca pe moment limitele trasate il vor supara, pe viitor ii vor conferi atat un sentiment de siguranta si de incredere in dumneavoastra, cat si capacitatea de a invata sa detina controlul asupra propriei vieti.
– Fiti consecvent in aplicarea regulilor.
– Responsabilizati copilul pentru actiunile lui si explicati-i consecintele greselilor pe care le face.
– Incercati sa nu cedati acceselor de furie ale copilului.
– Nu-l manipulati prin recompense, amenintari, pedepse sau in alt mod.
– Acordati-i toata increderea dumneavoastra si aveti rabdare cu el.