sindromul burn-out tratament la psiholog

Sindromul burn-out in Uniunea Europeana si Romania

sindromul burn-out tratament la psihologSindromul burn-out si stresul

Romania nu are in prezent legislatie privind identificarea, masurarea si reducerea stresului la locul de munca.

Conform unui comunicat Mediafax din iunie 2014, “studiile arata ca barbatii de peste 45 de ani sunt cei mai afectati la acest capitol si ca peste jumatate din numarul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului.”

Actiuni recente la nivelul Uniunii Europene pun problema existentei acestui sistem de reglementare si sprijin al angajatilor la locul de munca. O noua lege belgiana obliga toate intreprinderile ce opereaza pe teritoriul Belgiei sa ia actiuni preventive impotriva “riscurilor psiho-sociale” determinate de stresul la locul de munca.

Aceste obligatii se aplica tuturor intreprinderilor cu sediul pe teritoriul Belgiei, ceea ce include institutiile europene din Bruxelles. De aceea, in interiorul Comisiei Europene se pun deja presiuni pentru ca aceasta sa urmeze exemplul belgian si sa impuna o legislatie similara la nivelul tarilor membre UE.

Astfel ca in curand angajatorii romani vor putea fi nevoiti sa implementeze un sistem similar de prevenire si protectie a angajatilor impotriva surmenajului la locul de munca.

Incepand cu 1 septembrie, conform legislatiei belgiene, angajatorii trebuie sa ia masuri de prevenire a acestor riscuri la locul de munca, cum ar fi sindromul de oboseala cronica, sindromul burn-out, prin realizarea regulata de analize de risc sau implementarea de programe de consiliere pentru angajati.

“Comisia Europeana este constienta de riscurile societatii profesionale moderne, inclusiv riscurile psihologice, influenta lor asupra angajatilor si responsabilitatea angajatorilor de a asigura un mediu de lucru sigur si sanatos,” comenteaza Antony Gravili, purtator de cuvant al Comisiei Europene privind Relatiile Inter-institutionale si Administrative.

Profesor Jonathan Chick, Psihiatru Consultant si Director Medical al clinicii de dezintoxicare si tratament Castle Craig crede ca noua lege belgiana este “o dovada a culturii de tip victima care perpetueaza boala individului.” Cu alte cuvinte, daca suferi de burn-out, problema nu mai este la tine, ci la angajator.

In plus, aceasta lege ar putea produce efecte nedorite, incurajand companiile ca in loc sa ajute angajatii, sa caute alte solutii pentru a se conforma cerintelor legislative: “Ar trebui sa prevenim consecintele latente ale acestei legislatii. Angajatorii pot nascoci tot felul de strategii pentru a se asigura ca dreptatea e de partea lor prin adoptarea de masuri abuzive, injositoare, atunci cand se tem de justitie” adauga profesorul Chick.

Sindromul burn-out in Europa si in Romania

Stresul reprezinta a doua cea mai frecvent raportata problema de sanatate la locul de munca din Europa.

Intr-un sondaj al Agentiei Europene pentru Siguranta si Sanatate la locul de munca, 8 din 10 manageri europeni si-au exprimat ingrijorarea privind stresul in mediul profesional. Mai putin de 30% dintre acestia au implementat proceduri de prevenire a riscurilor psiho-sociale.

Legislatia romaneasca in domeniul muncii nu reglementeaza si partea de stres. La nivel mondial sunt folosite mai multe modele de evaluare a stresului, dar Romania nu are o metodă autentificată; in prezent se foloseste metoda Danemarca, insa ea trebuie transpusa la nivelul tarii noastre, a explicat Nicolae Voinoiu, director in cadrul Inspectiei Muncii.

Ce este sindromul burn-out?

Sindromul burn-out este definit ca o stare de epuizare fizica, emotionala si mentala cauzata de implicarea individului pe termen lung in situatii profesionale solicitante. Cele mai predispuse in a dezvolta acest sindrom sunt persoanele idealiste, perfectioniste, care indeplinesc multe responsabilitati profesionale, carora le place sa detina controlul, au o dorinta puternica de a se afirma, o nevoie crescuta de aprobare din parea semenilor, stima de sine scazuta si vulnerabilitate in fata refuzarii de sarcini de serviciu suplimentare.

Informatii despre sindromul burn-out

Mai multe informatii despre sindromul burn-out si problema dependentei la locul de munca, cititi aici.

Pentru comentarii, interviuri sau articole de opinie despre sindromul burn-out, sindromul de oboseala cronica la locul de munca, contactati reprezentantul in Romania al clinicii de reabilitare a dependentei Castle Craig:

Rupert Wolfe Murray
Telefon: 0758 086 555
E-mail: info@castlecraig.ro
Website: www.castlecraig.ro

Clinica Castle Craig

psihoo.ro/castlecraig


Comments

Un răspuns la „Sindromul burn-out in Uniunea Europeana si Romania”

  1. Avatar Vlad Negrila
    Vlad Negrila

    Va rog frumos sa nu mai postati continut duplicat pentru ca Google va penaliza toate website-urile care au acelasi continut, fapt ce dauneaza popularitatii in cautarile Google a website-ului psihoo.ro. Multumesc!

Lasă un răspuns