de

Alcoolul omoara o persoana la fiecare 10 secunde

16/05/2014 în la psiholog, psihologie, psihologie sociala, psihoterapie, recomandat, stiri psi

Alcoolul: mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta la un loc

dependenta de alcoolIn raportul dat recent publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii se arata ca abuzul de alcool a omorat peste 3,3 milioane de persoane in intreaga lume in 2012. Alcoolul face mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta cumulat. Alcoolul e cauza principala a 5,9% din decesele totale de pe intreg globul, in timp ce HIV / AIDS e responsabil pentru 2,8% din decese, tuberculoza pentru 1.7%, iar violenta pentru doar 0.9%.

La nivel global, Europa este continentul cu cel mai mare consum de bauturi alcoolice pe cap de locuitor. Belarus se afla pe primul loc cu 17.5 litri de alcool pur pe an, urmat de Republica Moldova cu 16.8 litri.

Romania in top 5

Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur, cu o medie de 14.4 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor. Datele mai arata ca 1.3% dintre romani sunt dependenti de alcool. Romanii prefera cel mai mult berea (50%), urmata de vin (29%) si spirtoase (21%).

Rupert Wolfe Murray, reprezentantul clinicii Castle Craig in Romania, considera ca alcoolul omoara un numar mult mai mare de persoane decat cel raportat oficial: “Aproximativ 8% din populatia oricarei tari este alcoolica. Alcoolul este otrava, la fel de periculos ca drogurile ilegale si provoaca foarte multe boli care nu sunt inregistrate odata cu decesul persoanei.”

Rupert Wolfe Murray mai atrage atentia asupra faptului ca “marile companii ce comercializeaza bauturi alcoolice prezinta produsele ca o metoda distractiva de a petrece timpul, iar tinerii sunt principalul grup tinta al strategiilor de publicitate si marketing. Orice initiativa legislativa de a restrictiona bugetele masive ale acestor companii sunt blocate de grupuri de lobby foarte eficiente care patrund la fiecare nivel de autoritate, atat in Romania, cat si in Marea Britanie.”

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte