de

Azi e Ziua Mondiala a Sindromului Down

21/03/2014 în psihologia copilului, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

ziua mondiala a sindromului downAstăzi este Ziua Mondială a Sindromului Down, a IX-a ediţie, o zi de conştientizare a nevoilor şi a trăsăturilor de personalitate ale copiilor din întreaga lume care prezintă această particularitate.

De la an la an s-a mers tot mai departe pe scala acestei conştientizări, spune Asociaţia Down Syndrome International, care organizează anual această zi. Cu toate acestea mai sunt încă multe de făcut cât priveşte conştientizarea a ce înseamnă sindromul Down, a ce înseamnă să ai acest sindrom şi a felului în care persoanele cu sindrom Down pot juca un rol vital în vieţile şi în comunităţile noastre.

Tema Zilei Mondiale a Sindromului Down 2014 este “Sănătate şi stare de bine – Acces şi egalitate pentru toţi”. Se afirmă astfel dreptul persoanelor cu sindrom Down la resursele de sănătate, la egalitate cu celelalte persoane, fără discriminare şi cu o identificare adecvată a nevoilor specifice de sănătate pentru fiecare. Se subliniază astfel următoarele idei:

  • Sindromul Down nu înseamnă că o persoană este nesănătoasă.
  • Sindromul Down este o condiţie genetică, nu o boală.
  • Persoanele cu sindrom Down pot avea probleme de sănătate întreaga viaţă, la fel ca oricine altcineva, şi trebuie să aibă acces la resursele de sănătate la egalitate cu ceilalţi.
  • Există probleme de sănătate specifice care pot afecta persoanele cu sindrom Down, din acest motiv ele trebuind luate în evidenţă.
  • Personalul calificat din sănătate trebuie să fie conştient de aceste probleme specifice atunci când tratează o persoană cu sindrom Down.
  • Personalul calificat din sănătate trebuie să nu discrimineze persoanele cu sindrom Down, prin:
  1. refuzul de a le trata
  2. atribuirea în general a problemelor de sănătate sindromului Down, sau
  3. luarea în considerare doar a problemelor specifice de sănătate care pot afecta persoanele cu sindrom Down.

Sindromul Down este o ocurenţă naturală a aranjării cromozomilor, care a existat dintotdeauna, fiind universal prezentă indiferent de rasă, gen şi condiţii socio-economice şi afectând aproximativ 1 din 800 de nou-născuţi la nivel mondial, cu variaţii semnificative de la regiune la regiune. Sindromul Down este de obicei cauza în diferite grade a unor dizabilităţi intelectuale şi fizice şi a unor probleme medicale asociate.

Ziua de 21 a celei de a 3-a luni a anului a fost aleasă ca Zi Mondială a Sindromului Down pentru a semnifica unicitatea triplicaţiei (trizomiei) a celui de al 21-lea cromozom, care este cauza sindromului Down. Ideea îi aparţine lui Stylianos E. Antonarakis, medic şi genetician la Şcoala Medicală a Universităţii din Geneva. Primele evenimente au fost organizate la 21 martie 2006, la Geneva, iar Ziua a fost adoptată de Asociaţia Europeană a Sindromului Down şi de Asociaţia Down Syndrome International. La 19 decembrie 2011 Adunarea Generală a ONU a declarat 21 martie ca Zi Mondială a Sindromului Down.

Vedeţi aici evenimentele organizate în această zi în întreaga lume

Vedeţi aici evenimentul organizat în această zi de asociaţia română Angels Down

Surse: http://www.worlddownsyndromeday.org/wdsd-2014, http://en.wikipedia.org/wiki/World_Down_Syndrome_Day

Foto: Anna Theurer

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte