de

Psihologii au aflat varsta la care uitam amintirile copilariei

05/02/2014 în la psiholog, parenting, psiholog, psihologia copilului, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

amintiri copii amnezie infantila freudMai ştii care este prima ta amintire?

Cei mai mulţi facem eforturi mari să ne aducem aminte ceva dinaintea vârstei de trei ani, de obicei fără succes.

Iată că acum psihologii au stabilit destul de precis când începem să uităm primele amintiri.

Un studiu recent realizat la Emory University despre amnezia infantilă, acest termen prin care Sigmund Freud desemna uitarea amintirilor din primii ani ai copilăriei sub influenţa refulării, arată că începem să uităm primele amintiri la şapte ani.

Astfel, majoritatea copiilor de trei ani îşi pot aminti ce li s-a întâmplat cu peste un an înainte, iar majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani îşi pot aminti până la 72% din experienţele lor din primii trei ani de viaţă.

Pe la şapte ani, memoria începe să se estompeze, astfel încât copiii de opt şi de nouă ani îşi mai amintesc numai circa 35% din experienţele primilor trei ani de viaţă. Se pare de altfel că tinerii uită chiar mai repede decât adulţii, neavând încă mijloacele şi achiziţiile psihice complexe ale acestora care le-ar permite să-şi fixeze mai bine amintirile.

Studiul realizat la Emory University a adus ceva fundamental nou faţă de studiile precedente în metodologia acestui câmp de cercetare – şi anume i-a chestionat pe copiii înşişi, iar nu pe adulţi. Cercetarea a început cu copiii de trei ani, care au fost întrebaţi de părinţi despre evenimente recente ale ultimelor luni, cum ar fi o aniversare sau o vizită la grădina zoologică.

Părinţii au fost sfătuiţi de cercetători să adreseze întrebările cât se poate de firesc şi de adecvat contextului – de pildă mama ar putea întreba: “Mai ştii când am fost la aniversarea cutare?”; şi ar putea adăuga: “Ai mâncat pizza, nu-i aşa?”. Copilul ar putea să încerce să îşi amintească detaliile aniversării ori să devieze discuţia printr-o amintire spotană precum: “Zoo!” Mama ar putea continua să întrebe despre pizza ori ar putea să spună: “Da, am fost şi la grădina zoologică. Ce ai văzut acolo?”

Părinţii care au condus astfel discuţia au obţinut în general amintiri mai bogate de dinainte de vârsta de trei ani. Copilul, pe de altă parte, îşi consolidează în acest fel amintirea respectivului eveniment la vârste mai mari.

Sursă: ParentDish

Foto: CreatingTreasures

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte