de

Filmele iti salveaza casnicia

13/02/2014 în film, film psihologic, la psiholog, psiholog, psihologie, psihologie de cuplu, psihoterapie, recomandat, stiri psi

psihoterapie de cuplu psiholog bun filme casnicie divortDiscuţia despre câte 5 filme lunar ar putea scădea la jumătate rata divorţurilor după trei ani de căsnicie, sugerează rezultatele unui studiu recent.

Studiul este primul de lungă durată în ceea ce priveşte compararea programelor de intervenţie terapeutică timpurie în căsnicie. A fost realizat cu ajutorul a 174 de cupluri, care au fost aleator repartizate într-unul sau altul dintre următoarele trei grupuri: gestionarea conflictului, training pentru compasiune şi acceptare şi conştientizarea în relaţie prin film. Participanţii au vizionat filmul Two for the road, o comedie romantică din 1967 cu Audrey Hepburn, şi au primit şi teme pentru acasă – respectiv o listă de 47 de filme cu subiecte romantice, de urmărit câte unul săptămânal şi urmate, fiecare vizionare, de o discuţie de 45 de minute, ghidată de o listă de 12 întrebări despre interacţiunea de cuplu din filme. Întrebările fiind precum: “Au putut partenerii cuplului din film să se deschidă unul faţă de celălalt şi să exprime ceea ce simt, ori doar s-au luptat furioşi între ei?” Sau: “Au recurs la umor pentru a nu înrăutăţi situaţia?” Cuplurilor li s-a solicitat să arate prin ce anume li s-a părut similar, sau, dimpotrivă, diferit, într-o privinţă sau alta, filmul faţă de viaţa lor reală.

Astfel, o modalitate amuzantă, plăcută şi relativ ieftină de petrecere a timpului liber, discuţia despre filme, s-a dovedit a fi la fel de eficientă precum clasica psihoterapie de cuplu condusă de un psihoterapeut, reducând de la 24% la 11% rata divorţurilor după trei ani de căsnicie.

“Aceste rezultate sugerează faptul că soţii şi soţiile intuiesc destul de bine ce fac bine sau rău în relaţiile maritale, afirmă Ronald Rogge, profesor asociat în psihologie la Universitatea din Rochester şi conducătorul studiului. Prin urmare, nu trebuie să-i înveţi ceva nou, ci doar să-i aduci în situaţia de a reflecta asupra comportamentului lor.”

Şi este şi extraordinar de aplicabilă, această terapie, mai spune Rogge. Ea este… la purtător, nefiind nevoie de terapeuţi special formaţi pentru a o aplica.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte