de

Copiii si tinerii cu tulburari de anxietate sunt adesea tratati inadecvat

06/02/2014 în la psiholog, parenting, psihiatrie, psiholog, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi

tulburari de anxietate depresie tineri copii abuz de substanteMai puţin de jumătate din copiii şi tinerii adulţi cu tulburări de anxietate care urmează un tratament au beneficii pe termen lung în această privinţă, afirmă un studiu ale cărui rezultate au fost publicate la 29 ianuarie în prestigiosul jurnal academic JAMA Psychiatry.

În Statele Unite, anxietatea afectează un copil din cinci şi poate conduce la depresie, consum abuziv de substanţe şi scăderea performanţelor şcolare.

Studiul a fost condus de psihologul Golda Ginsburg la Johns Hopkins Children’s Center din Baltimore şi a inclus 288 de pacienţi, cu vârste între 11 şi 26 de ani, care au fost diagnosticaţi cu o tulburare anxioasă şi care au urmat vreme de trei luni un tratament bazat pe medicamente sau terapie cognitiv-comportamentală sau o combinaţie a celor două. După încheierea tratamentului pacienţii au fost urmăriţi în medie o perioadă de 6 ani.

S-a putut constata astfel, după această perioadă de observare după tratament, că numai 47% din pacienţi nu mai prezentau anxietate şi că 70% solicitaseră în aceşti ani, ocazional, diferite forme de tratament psihoterapeutic sau psihiatric.

De asemenea, s-a observat că riscul de recădere la fete este de două ori mai mare decât la băieţi şi că o familie stabilă, cu reguli limpezi, cu un nivel mare de încredere şi care petrece timp de calitate împreună reduce considerabil acest risc.

Riscul de recădere al pacienţilor nu fost influenţat de metodele terapeutice utilizate, ceea ce sugerează faptul că toate trei – medicamentoasă, cognitiv-comportamentală ori combinaţia celor două – au aceeaşi eficienţă.

O concluzie ar fi că este nevoie în general de un tratament mai intensiv ori mai îndelungat pentru ca efectele pozitive să fie durabile.

O altă concluzie, la nivel ştiinţific, subliniază importanţa perioadei de follow-up (de 6 ani, aici), respectiv faptul că, fie şi dacă un copil sau tânăr adult răspunde bine la tratament, nu înseamnă că vigilenţa terapeutului trebuie să slăbească. Trebuie spus că eficienţa cu care tulburările de anxietate sunt diagnosticate de timpuriu are un efect major asupra întregii vieţi a persoanei – în sine, dar şi pentru că aceste tulburări pot fi predictori pentru diferite afecţiuni psihice.

Tot o concluzie de ansamblu trimite la natura cronică a afecţiunilor psihice şi la seriozitatea necesară pentru abordarea tulburărilor de anxietate, care, spun specialiştii, şi pe baza rezultatelor acestor studii, sunt insuficient studiate şi insuficient tratate, cu deosebire în rândurile populaţiei tinere şi foarte tinere.

Sursă: MentalHelp

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte