de

Barbatii cu ADHD care iau medicamente au mai putine accidente de masina

31/01/2014 în la psiholog, psihiatrie, psiholog, psihologie, psihologie sociala, recomandat, stiri psi

adhd men car traffic jamNu e o surpriza, probabil, pentru nimeni faptul ca persoanele cu ADHD – tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie – au, statistic, mai multe accidente de masina decat cei fara aceasta afectiune. Un studiu suedez recent a demonstrat insa ca numarul accidentelor in trafic poate fi considerabil redus in cazul barbatilor cu ADHD daca ei iau medicamente pentru a se trata.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii suedezi au luat un esantion de 17 000 de persoane cu ADHD si au calculat numarul de incidente serioase in trafic pe care le-au produs. Bineinteles, spre comparatie, a fost luat in considerare si un esantion egal de persoane fara ADHD.

S-a constatat astfel ca in perioada avuta in vedere 6,5% din barbatii cu ADHD si circa 4% din femeile cu ADHD au avut cel putin un incident serios in trafic, comparativ cu 2% in randurile persoanelor fara ADHD.

Pe de alta parte, cercetatorii de la Institutul Karolinska au constatat ca procentul incidentelor in trafic poate fi redus cu circa 30% in cazul barbatilor cu ADHD pe medicatie. De asemenea, pentru barbatii cu ADHD pe medicatie creste riscul de accidente rutiere cu 58% in perioadele in care nu iau medicamentele. Pentru femei atari corelatii nu au putut fi facute.

Cu toate aceste rezultate clare, nu este limpede insa in ce fel medicamentele scad riscul de accidente rutiere pentru barbatii cu ADHD.

Sursa: LiveScience

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte