de

Martin S. Bergmann, psihanalist si filosoful pe ecran al lui Woody Allen, a murit la varsta de 100 de ani

28/01/2014 în film, film psihologic, la psiholog, psiholog, psihologie, psihoterapie, recomandat, stiri psi, teste psihologice

martin s. bergmann new yorkReputatul psihanalist freudian Martin S. Bergmann a incetat din viata duminica, 26 ianuarie, in apartamentul sau din Manhattan, la varsta de 100 de ani.

A fost un cunoscut autor de carti academice despre dragoste, psihanaliza, istorie si religie, precum si profesor adjunct de psihologie clinica al programului postdoctoral in psihanaliza si psihoterapie la New York University, unde a predat multi ani – avea inca programat un seminar pentru aceasta saptamana. A practicat psihanaliza in particular, in ultima vreme, din cauza varstei, reducandu-si totusi programul la 30 de ore saptamanal.

Martin S. Bergmann a devenit celebru odata cu aparitia in filmul lui Woody Allen Crimes and Misdemeanors din 1989, in rolul profesorului si filosofului Louis Levy, scrie New York Times. Rolul l-a primit din intamplare, datorita unui student care il cunostea pe directorul de casting. In acea vreme Woody Allen cauta o figura blazata si grizonata, in genul unui psihanalist european pentru a-l juca pe profesorul Louis Levy. Prezentat lui Woody Allen, Bergmann a trebuit sa raspunda unor intrebari filosofice despre ce iubire, viata si moarte. A obtinut rolul dupa douazeci de minute.

martin s. bergmannFaptul ca personajul sau se sinucide spre finalul filmului nu i-a placut insa lui Martin S. Bergmann, care a fost intrucatva socat – si la fel si unii dintre pacientii sai.

Dupa lansarea filmului, pe aripile faimei abia dobandite, psihanalistul-filosof a primit o oferta din partea unui producator de masini de spalat (inspirat poate de puterea de eliberare a psihanalizei), de a juca intr-o reclama de televiziune – oferta a fost insa declinata.

Martin Shlomo Bergmann s-a nascut la Praga, la 15 februarie 1913, pentru ca la varsta de numai 6 ani intreaga familie sa se mute in Palestina – tatal sau, Hugo, un filosof renumit, fiind si un sionist timpuriu. In anii ’30, Martin a fost trimis de kibbutz-ul in Statele Unite pentru a studia agricultura. A absolvit cursurile si masteratul la University of California din Berkeley. Inca din timpul facultatii a inceput sa citeasca opera lui Freud, a divorta de prima sotie si a ales sa ramana in Statele Unite. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial a fost inrolat in armata Statelor Unite, avand ca responsabilitati, printre altele, testarea psihologica a celor inrolati. Dupa razboi s-a casatorit din nou, s-a stabilit la New York si s-a format in psihanaliza. Cea de a doua sotie a sa este de asemenea psihanalista, iar fiul lor – regizor de filme.

Printre cartile sale se numara The Anatomy of Loving (1987), In the Shadow of Moloch: The Sacrifice of Children and Its Impact on Western Religions (1992) si mai multe volume pentru care a fost coordonator.

Printre multe alte distinctii, a fost laureat cu titlul de Distinguished Psychoanalytic Educator Award acordat de International Federation for Psychoanalytic Education.

Sursa: New York Times

Foto: Sebastian Zimmermann, MD

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte