Care sunt tarile cele mai anxioase din lume?

24/01/2014 în psihologie sociala, recomandat, stiri psi

need a jobAnxietatea se caracterizează printr-o nelinişte excesivă în faţa unei ameninţări resimţită ca fiind copleşitoare de către o persoană, în absenţa unui pericol exterior real. Sentimentele permanente de nelinişte şi teamă, precum şi convingerea că se va întâmpla ceva rău, perturbă relaţiile individului suferind de anxietate cu lumea şi cu el însuşi.

Acestea sunt stările pe care o persoană anxioasă le experimentează. Atunci când trăirile deja numite se generalizează şi intensifică în cadrul unui grup sau a unei populaţii, putem vorbi de o tulburare de anxietate la nivel social. Ceea ce alimentează anxietatea socială îşi găseşte justificare în anumiţi factori ce ţin de realitatea exterioară socială, în comparaţie cu anxietatea unei persoane pentru care realitatea internă primează. De la premisa existenţei unei aşa-numite anxietăţi sociale a plecat şi o firmă de marketing şi comunicare – JWT – în demersul ei de creare al unui Index de Anxietate. El măsoară, de-a lungul anilor, gradul de anxietate din 27 de ţări din întreaga lume. Rezultatele din ultimul an au arătat că oamenii din Estul Mijlociu expuşi conflictelor armate specifice acestor teritorii sunt cei mai anxioşi (82%), pe când, cei mai puţin anxioşi sunt oamenii din Asia de Sud (63%). În aceeaşi categorie se înscriu şi americanii din partea de nord, cu un procend de 64%.

indice anxietate inline-anxiety tari anxioase anxios studiu anxietate

Un fapt cunoscut este acela că anxietatea este cauzată şi declanşată de nişte factori, numiţi factori anxiogeni. Astfel, în zonele economice instabile, oamenii sunt îngrijoraţi, fireşte, de aspectele ce ţin de economie. Teritoriile vulnerabile în faţa problemelor sociale şi politice trimit către o preocupare în sfera socialului şi a politicului. Studiul a arătat factorii cei mai importanţi din fiecare ţară participantă la cercetare care predispun populaţia la anxietate.

indice anxietate inline-anxiety tari anxioase anxios studiu anxietate factori anxiogeni

Singura excepţie de la regula de mai sus o face Columbia, o ţară care deşi se confruntă cu probleme sociale serioase este mai preocupată de încălzirea globală şi de impactul pe care îl are aceasta asupra ţării.

Alte rezultate ale studiului arată că sud-coreenii sunt mai neliniştiţi în probleme ce ţin de rata de şomaj ridicată şi de preţul petrolului decât în aspecte ce au legătură cu războiul dintre ei şi nord-coreeni. Pe japonezi îi preocupă deficitul de buget şi, desigur, dezastrele naturale. America de Nord se confruntă cu un trai de viaţă scump, pe când America de Sud trebuie să facă faţă corupţiei oficialilor, ratei crescute de infracţionalitate şi efectelor încălzirii globale. Oamenii din Europa de Vest sunt anxioşi, în special, din cauza problemelor economice, a lipsei locurilor de muncă şi a corupţiei demnitarilor.

Surse: fastcoexist.com, canadianbusiness.com

Alexa Pleşcan este psiholog şi psihoterapeut în formare pentru copii şi adolescenţi. Îi puteţi adresa întrebările dv. scriindu-i la psihoo.ro/alexa-plescan

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte