de

3 decembrie marcheaza Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

03/12/2013 în recomandat, stiri psi

ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati 3 decembrie

În fiecare an, la 3 decembrie, este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilită în 1992 de Adunarea Generală a ONU, pentru a motiva populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea. ONU doreşte ca întreaga lume să devină mai responsabilă în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi in societate, în speranţa că din ce în ce mai mulţi dintre noi vom înţelege valoarea pe care persoanele cu dizabilități o adaugă diversităţii acestei lumi.

Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.

Copiii sunt cei mai grav afectaţi de această discriminare. Ei nu ȋnţeleg faptul că sunt diferiţi de marea majoritatea a populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vȃrsta lor, ȋnţeleg mai greu şi se pot exprima mai greu. Pentru a-i ajuta pe aceşti copii, dar şi pe adulţii cu probleme, autorităţile şi ONG-urile au demarat zeci de proiecte de sensibilizare.

Prin evenimentele dedicate acestei zile se încearcă sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele integrării persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale. Este, totodată, o ocazie pentru schimbarea atitudinii faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Surse: mmuncii.ro; romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte