de

Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeii

25/11/2013 în psihologie, recomandat, stiri psi

nicole-kidman-end-violence-against-womenAstazi, 25 noiembrie, este celebrata in intreaga lume Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeii. Organizatia Natiunilor Unite (ONU), prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, este cea care a marcat aceasta zi ca una destinata unor diverse programe de constientizare a populatiei privind violenta femeilor si a fetelor.

Originile istorice ale acestei zile se gasesc in asasinarea celor trei surori Mirabal la 25 noiembrie 1960, activiste politice in Republica Dominicana, in urma ordinului direct dat de dictatorul dominican Rafael Trujillo. Cele trei femei erau implicate activ in miscarea “Fluturilor” care protesta impotriva dictaturii Trujillo. In timpul acestei guvernari, mai mult de 30 000 de persoane au fost executate.

Violenta impotriva femeilor este una dintre cele mai problematice realitati ale societatii contemporane. Ea se manifesta prin violenta domestica, viol, abuz fizic sau psihic, violenta verbala si semnifica o incalcare a drepturilor fiecarei fete sau femei agresate in acest fel. O astfel de experienta dureroasa in care o femeie a fost abuzata influenteaza intreaga personalitate si functionare a acestei persoanei. De aceea, in astfel de situatii, este recomandata consultarea unui specialist psiholog sau psihoterapeut.

In Romania, aceasta zi este marcata prin-o serie de dezbateri, proteste si activitati menite sa aduca in atentia societatii romanesti efectele distructive ale violentei impotriva femeilor si modalitatile prin care aceasta poate fi eliminata.

Conform unui studiu efectuat in 2013 de ONU, 35% dintre femeile din întreaga lume au fost supuse violentei fizice si/sau sexuale. Cifra este insa mult mai mare: potrivit unor studii facute la nivel national si publicate pe www.unwomen.org, 70% din randul populatiei de sex feminin a experimentat, de-a lungul vietii, violenta fizica si/sau sexuala din partea partenerului de cuplu.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte