de

Pentru prima oara in Romania, un director de scoala este sanctionat pentru ca a cerut retragerea unui copil autist

13/11/2013 în stiri psi

autism discriminare scoalaCazurile de discriminare in gradinite sau scoli a copiilor care sufera de autism sau de o tulburare de spectru autist cresc ingrijorator. Fie ca nu sunt primiti in institutiile de invatamant, fie ca sunt primiti dar tratati marginal, copiilor cu tulburari pervazive de dezvoltare nu li se ofera sansa la integrare si, deci, la recuperare. In acest sens, in premiera in Romania, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a hotarat sa amendeze pe directoarea unei Scoli din Bucuresti care a cerut retreagerea unui copil cu autism din institutia de invatamant pe care o conducea.

Baietelul intrase in clasa I si fusese diagnosticat cu autism. Mama copilului declara ca, inca de la inceputul anului scolar, conducerea scolii facea presiuni asupra ei in scopul retragerii baiatului din institutia de invatamant. Ea a afirmat ca:

“Am fost si eu amenintata ca daca insist sa raman in aceasta scoala si parintii pleaca, dansa are si ea mijloacele sa faca acest lucru, desfiinteaza clasa si tot nu voi ramane la aceasta scoala.”

Familia copilului a facut o plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, in urma careia s-a hotarat, in premiera, sanctionarea cu o amenda de 1000 lei a directorului unei scoli publice din Romania gasit vinovat de discriminare a unui copil cu dizabilitati, inscris si educat legal intr-o scoala normala.

Sursa: stirileprotv.ro

5 răspunsuri la Pentru prima oara in Romania, un director de scoala este sanctionat pentru ca a cerut retragerea unui copil autist

 1. Deci se poate si la noi!

  M-a bucurat mult sa citesc acest articol
  felicitari

 2. Psihoblue soune despre 13/11/2013

  Si eu mă bucur! Directorii trăiesc cu impresia că le fac o favoare părinților pentru că le primesc copii (mai ales când e nevoie și de shadow). Poate după această întâmplare își dau seama că este dreptul copiilor cu autism să se afle în școlile “lor”.

 3. FOARTE TARE ARTICOLUL!!!!!! SA CIRCULE PRIN TOATE SCOLILE PENTRU CA INTR-ADEVAR ACESTI COPII SUNT DISCRIMINATI ! AU DREPTURI CA ORICE ALT COPIL DIN TARA ACEASTA DAR DOAR PE HARTIE!

 4. Ana Velicu soune despre 15/11/2013

  Mi-as dori sa aud tot mai des ca astfel de copii cu tulburari pervazive au si ei drepturi la fel ca noi ceilalti, fara a fi condamnati de sociatate pentru ca s-au nascut speciali. Sustin integrarea lor in scoli “normale”.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte