de

O tanara care sufera de tricotilomanie a ajuns vedeta pe YouTube

29/11/2013 în la psiholog, psihiatrie, psihologie, recomandat, stiri psi

tricotilomanie psihoo youtube

Rebeca Brown, o studentă în vârstă de 20 de ani, a fost diagnosticată la 18 ani cu tricotilomanie – o tulburare care se manifestă prin impulsul irezistibil şi compulsiv al unei persoane de a-şi smulge părul, în general, din zona capilară.

Încă de la vârsta de 12 ani, Rebeca îşi aminteşte că simţea o dorinţă urgentă de a-şi duce mâna către cap şi a trage de păr, scrie DailyMail. Acest comportament o făcea să se simtă bine şi îi oferea plăcere. Mai târziu, nevoia de a-şi smulge părul s-a impus şi a devenit o necesitate care trebuia să se repete de cât mai multe ori pe zi. Medicii nu au reuşit să diagnosticheze corect boala Rebecăi până când starea acesteia s-a agravat, fiind nevoită să îşi radă complet părul. A urmat o perioadă dificilă în care tânăra a căutat remedii pentru afecţiunea sa pe internet şi a consultat specialişti in domeniile psihologie si psihoterapie care s-o ajute.

Înainte să i se pună diagnosticul de tricotilomanie, Rebeca povesteşte că a mers la o serie de doctori care i-au recomandat tot felul de soluţii, unele dintre ele chiar ridicole. De exemplu, un medic i-a spus pur şi simplu să se astâmpăre, iar un altul a sfătuit-o că, dacă doreşte să scape de obiceiul compulsiv de a-şi smulge părul, trebuie să stea în mâini.

tricotilomanie psihoo youtube 1

Tricotilomania este o tulburare psihică ce afectează atât imaginea de sine a persoanei, cât şi relaţiile sociale ale acesteia. Persoana se poate simţi singură, neajutorată şi incapabilă să se facă plăcută de către alţi oameni. Sentimentele de depresie şi anxietate sunt frecvente. Acestea au fost şi simţămintele Rebecăi până când, într-o zi, i-a venit ideea să facă un jurnal-video în care să posteze, zilnic, poze şi filmuleţe pe YouTube referitoare la starea ei. Postarea acestor materiale pe internet a ajutat-o la recuperare, declară studenta. Mii de susţinători din întreaga lume i-au accesat filmele şi au încurajat-o. A fost surprinsă să constate că nu era singura cu această afecţiune, că sute de alte persoane i-au vorbit despre propriile dificultăţi privind comportamentul compulsiv de a-şi smulge părul. 

În prezent, Rebeca Brown din Chelmsford, Essex, este studentă în ultimul an la Film şi urmează un program de recuperare.

Teoriile psihanalitice consideră trictotilomania ca un răspuns la piederea unor persoane semnificative de ataşament în copilăria sau adolescenţa persoanelor afectate. Pierdere nu neapărat în sensul propriu (deces, boală gravă), ci în sens perceptiv: se consideră că, în copilăria persoanelor suferind de tricotilomanie, mamele acestora au fost percepute hipercritice, iar taţii absenţi din punct de vedere afectiv.

tricotilomanie psiholog psihoo youtube 2

 

Unul dintre filmuleţele postate de Rebeca pe Youtube:

2 răspunsuri la O tanara care sufera de tricotilomanie a ajuns vedeta pe YouTube

  1. Alina Loghin soune despre 29/11/2013

    Cunosc si eu pe cineva care sufera de aceasta boala…o sa ii recomand sa citeasca articolul!

  2. aaaa deci tricotilomania nu are legatura cu tricotatul.scuze nu stiam,nu sunt din domeniu.interesanta poveste

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte