Comunicat de presa – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist

Autism tulburari spectrul autist drepturi autism
Scrisoare deschisă Către: Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice; Ministerul Sănătății; Ministerul Educației Naționale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) își exprimă dezacordul privind excluderea din grupul de lucru interministerial și interinstituțional pentru realizarea Normelor Metodologice a Legii 151/ 2010, exprimată în Procesul Verbal al Întâlnirii din 5 Noiembrie 2013.

Membrii FEDRA, reprezentanți ai 19 asociații și fundații la nivel național, purtători de cuvânt ai persoanelor cu TSA, au apreciat includerea în acest grup de lucru pentru a—și exprima opinia în numele beneficiarilor direcți, pentru ca Normele Metodologice în lucru sa fie aplicabile si să servească nevoilor persoanelor afectate de TSA. Membrii FEDRA își exprimă disponibilitatea de a contribui activ, în toate etapele de elaborare a documentului. În acest sens, reprezentanții FEDRA desemnați de Consiliul Director, se vor prezenta la următoarea întâlnire din data de 12.11.2013.

Amintim de asemenea, că FEDRA a avut un rol determinant în amendarea Legii 151/ 2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate și reluarea procesului de elaborare a Normelor Metodologice după trei ani de la adoptarea Legii. Ne exprimăm îngrijorarea că în lipsa prezentei FEDRA în grupul de lucru, Normele Metodologice nu vor răspunde nevoilor reale ale persoanelor cu TSA.

Carmen Ghercă

președinte FEDRA