de

China isi interneaza activistii si petitionarii in spitale de psihiatrie

18/11/2013 în psihiatrie, stiri psi

activisti china internati spital psihiatrie

Autoritatile chineze folosesc o forma inedita de abuz pentru a-i impiedica pe activisti si petitionari sa lupte pentru respectarea drepturilor civile si a statului de drept: internarea acestora in spitale de psihiatrie. In ciuda noilor reglementari ale Legii Sanatatii Mintale potrivit carora doar medicii specialisti au dreptul de a stabili daca o persoana sufera de tulburari psihiatrice, autoritatile Chinei continua sa foloseasca metoda internarii involuntare.

Aceste practici ale guvernului de la Beijing incalca insasi Legea chineza a Sanatatii Mintale, care a intrat in vigoare la 1 mai 2013 si care prevede, printre altele, ca numai psihiatrii au dreptul sa interneze si sa trateze medicamentos. Cu toate acestea, ministerul chinez al Sanatatii emisese o nota cu criteriile oficiale la 6 iulie 2012, prin care autoritatilor locale li se recomanda sa interneze in spitalele de psihiatrie persoane cu “boli psihice grave”. Intr-un caz, aceasta recomandare prevedea si procentul de internari, care trebuia sa fie nu mai mic de 0,2% din populatie. Vizate erau persoanele care “tulbura ordinea” si care “provoaca necazuri”.

Conform un raport recent al Asociatiei drepturilor omului Chinese Human Rights Defender (CHRD), s-au inregistrat o serie de cazuri care includ retineri fortate si abuzuri comise in cadrul structurilor de activisti. CHDR a dovedit cu probe, in mai multe cazuri, ca exista persoane internate psihiatric din motive politice, acestora administrandu-li-se medicatie psihiatrica, iar in unele cazuri si electrosocuri. Intr-unul dintre cazuri, o femeie activista in varsta de 71 de ani – Fan Miaozhen – a fost inchisa pentru a treia oara intr-un spital de psihiatrie unde i s-au administrat medicamente psihiatrice si socuri electrice. Internarea sa a fost orchestrata de liderii locali in data de 17 octombrie si a fost facuta involuntar, fara aprobarea medicilor si fara a fi supusa unei examinari psihiatrice. A fost eliberata dupa doua zile, dupa ce i-au fost administrate diferite medicamente.  In decembrie 2010 ea a fost supusa torturilor fizice si psihice – inclusiv electrosocuri, atunci cand a refuzat sa ia medicamente – timp de 56 de zile. Xing Shiku a fost inchis in 2007 intr-un spital psihiatric din orasul Harbin si legat in lanturi si supus unui tratament cu electrosocuri, desi medicii confirmasera faptul ca nu suferea de nici o tulburare psihiatrica.

Sursa: http://www.asianews.it; Foto: http://qz.com/80268/chinas-first-ever-mental-health-law-doesnt-solve-the-problem-of-getting-mentally-ill-ed/

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte