de

Top 10 cele mai deprimante meserii

01/10/2013 în dezvoltare personala, psihologie, stiri psi

personal ingrijire batraniExistă mulţi oameni care la sfârşitul unei zile de muncă se simt obosiţi, epuizaţi psihic, agitaţi, stresaţi. Într-adevăr, locul şi condiţiile de muncă îşi pun amprenta şi asupra vieţii noastre sufleteşti. Un nou studiu psihologic arată în ce măsură afectează meseria pe care o alegem psihicul fiecăruia dintre noi şi evidenţiază meseriile ai căror practicanţi prezintă un risc ridicat de a suferi o depresie.

1. Personalul de îngrijire la domiciliu a copiilor şi bătrânilor
De cele mai multe ori, persoanele care lucrează cu copii sau bătrâni experimentează o stare de neputinţă în faţa bolnavilor pe care trebuie să-i îngrijească. Această stare, explică psihologul Christopher Willard, este dată de faptul că pacienţii îngrijiţi sunt incapabili să-şi exprime mulţumirea şi aprecierea faţă de cel ce îi îngrijeşte.

Rata de depresie în rândul personalului de îngrijire la domiciul este cea mai mare, 11% din rândul celor ce practică această meserie suferind cel puţin un episod depresiv major.

2. Chelnerii şi ospătăriţele
Aceşti angajaţi se confruntă, zi de zi, cu exigenţele clienţilor (unii politicoşi, alţii nu) pe care trebuie să le împlinească cu maximum de eficienţă şi într-un timp scurt. Acesta este unul dintre motivele pentru care chelnerii şi ospătăriţele acuză sentimente de ruşine şi de epuizare psihică mai des decât angajaţii din alte domenii.

3. Asistenţii sociali
Nu e de mirare că asistenţii sociali sunt mai predispuşi decât alţii să sufere de depresie. Lucrul cu copii abuzaţi, cu familii nevoiaşe sau în suferinţă, cu traume individuale sau colective poate avea drept consecinţă identificarea asistentului social cu suferinţele celor pe care îi ajută şi, astfel, predispoziţia lui către depresie.

4. Medicii, asistenţii medicali şi terapeuţii
Aceşti angajaţi se confruntă zilnic cu boala, trauma, suferinţa, moartea. Responsabilitatea în acest domeniu este mare, iar gradul se stres unul foarte ridicat.

5. Artiştii şi scriitorii
Oamenii din domeniul artistic, pentru a putea sa creeze, au nevoie de linişte şi concentrare. Procesul creativ cere introspecţie, uneori chiar izolare de mediul social. În ceea ce priveşte populaţia masculină, domeniul artistic este domeniul asociat cu cel mai ridicat grad de depresie, 7%.

Deasemenea, mediul artistic este asociat adesea cu tulburările de personalitate şi tulburările afective.

6. Profesorii 
Specialiştii consideră că autoritatea profesorilor faţă de elevi a scăzut de-a lungul timpului. Acesta este unul dintre motivele care conduc la suferinţa psihică a profesorilor.

7. Personalul administrativ
Primeşte multe solicitări pe care trebuie să le efectueze repede. A primi ordine din partea altcuiva poate crea neplacere şi, uneori, poate duce chiar la depresie.

8. Mecanicii auto
Mecanicii auto, în opinia specialiştilor, sunt asociaţi cu nesiguranţa financiară şi cu atitudinea negativă a clienţilor exigenţi şi, uneori, suspicioşi privind calitatea serviciilor. Din aceasta cauză gradul de stres al acestui job este ridicat.

9. Vânzătorii
Aceştia trebuie să vândă produse clienţilor aproape cu orice preţ. Responsabilitatea mare asociată cu sentimentul de vinovăţie asociat cu un eşec tranzacţional cresc nivelul stresului şi potenţează apariţia depresiei în rândul angajaţilor din domeniul vânzărilor.

10. Directorii de vânzări
Chiar dacă sunt angajaţii unei firme sau lucrează indepent, directorii de vânzări sunt predispuşi stresului psihic. Incertitudinea veniturilor bazate pe comisioane si competiţia mare din acest domeniu pot fi factori predispozanţi în instalarea depresiei.

Sursa: health.com

2 răspunsuri la Top 10 cele mai deprimante meserii

  1. Mecanicii auto? Nu ma asteptam la asta

  2. Anamaria G-L soune despre 05/10/2013

    Desi reprezinta un segment limitat, raportat la populatia generala, cei ce lucreaza cu infractorii resimt un nivel ridicat de stres…

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte