de

Saracia in copilarie afecteaza functionarea creierului la maturitate

25/10/2013 în psihologia copilului, stiri psi

Saracia suferita in copilarie si nivelul de stres ridicat in aceasta perioada de dezvoltare au legatura cu problemele legate de controlul emotiilor la varsta adulta, arata un nou studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studiul arata ca subiectii care la varsta de 9 ani traiau in familii cu venituri mici, la varsta de 24 de ani prezentau o activitate cerebrala ridicata la nivelul amigdalei, regiune asociata cu controlul fricii si al altor emotii negative. Deasemenea, subiectii prezentau o activitate cerebrala mai scazuta in cortexul prefontal, zona cerebrala care are rolul de a regla emotiile negative.

Potrivit cercetatorilor studiului, disfunctiile de la nivelul amigdalei si cortexului prefrontal au fost asociate cu tulburari afective precum depresia, anxietatea, cu agresivitatea impulsiva si cu abuzul de droguri si alcool.

Desi era cunoscut, pana acum, ca efectele saraciei pot declansa o serie de factori de risc ce ar pune in pericol dezvoltarea armonioasa fizica si psihica a copiilor, nu se stia faptul ca saracia pe care copiii au suferit-o in copilarie ar avea legatura si cu functionarea creierului, mai ales in ceea ce priveste controlul emotiilor.

La acest studiu longitudinal privind problema saraciei in copilarie au participat 49 de subiecti. S-au colectat date despre veniturile familiale, expunerea la factorii stresanti, reactia psihologica la stres, dezvoltarea socio-emotionala si interactiunea dintre parinti si copiii lor. Aproximativ jumatate dintre cei prezenti la studiu proveneau din familii cu venituri mici.

Probabil cea mai importanta descoperire, sustin autorii studiului, a fost aceea legata de relatia de cauzalitate intre stresul cronic acumulat in perioada copilariei si a adolescentei – provocat de conditiile precare de viata, supraaglomerarea locuintei, zgomotul, violenta in familie sau separarea parintilor – si activitatea cortexului prefrontal implicat in controlul emotiilor.

Sursa: http://www.sciencedaily.com/

Sursa foto: http://www.elist10.com/

1 răspuns la Saracia in copilarie afecteaza functionarea creierului la maturitate

  1. Corina Pârv soune despre 25/10/2013

    MMM, interesant studiul!

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte