de

Constient vs Subconstient

09/10/2013 în dezvoltare personala, NLP, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie

Buna ziua tuturor!

M-am gandit sa imi incep activitatea pe acest site prin a dezbate un subiect mai mult sau mai putin cunoscut: Subcontientul si programarea lui. Poate ca multi oameni au auzit de subconstient, insa putini sunt cei care s-au intrebat “ce este?” sau “cu ce se ocupa”.

In acest articol va voi explica cum functioneaza subconstientul, care sunt cauzele comportamentului nostru, si ce putem face pentru a ne reprograma pentru a putea trai o viata linistita si fericita. Voi folosi pentru aceasta o asociere/asemanare cu un calculator/computer si cu un reportofon, pentru a putea fi pe intelesul tuturor.Subconstientul este ca un sistem de operare pe care se intaleaza diverse programe. In subconstient se “inregistreaza” tot felul de “programe”, majoritatea daunatoare comportamentului nostru ulterior. Aceste programe le preluam in special in perioada copilariei (cei 7 ani de acasa), cand creierul nostru inregistreaza tot ce vedem, auzim si fac cei din jurul nostru.

De exemplu (cred ca stim cu totii acest fapt), unui copil ii spunem/explicam ca NU este voie sa se bata (ganditi-va voi la orice alta actiune care “NU este voie sa…”), acest copil (si nimeni nu cred ca s-a gandit vreodata “de ce oare”) va face exact opusul a ceea ce i se spune (si cred ca multi dintre voi imi veti da dreptate). Negatia (negarea) este ceea ce face ca interzicerea sa nu fie ascultata, ba chiar interpretata invers sau gresit. Probabil ca va intrebati deja “De ce?”, sau “Cum altfel se poate explica?” dar, ceea ce “nu” stiti este faptul ca Universul se bazeaza pe anumite legi, pe care le si respecta. Una din aceste legi este faptul ca negatia, negarea sau cuvantul “NU” nu exista, iar tot ce exista sun afirmatii! Creierul nostru urmeaza, inconstient sau subconstient, toate aceste legi, iar ca rezultat al negatiei, constientul proceseaza/prelucreaza aceste negari ca afirmatii, excluzand cuvantul “NU”, pe care nu il poate intelege.

Un alt exemplu, mai dur, este faptul ca, daca un copil este abuzat sexual, acesta, la maturitate, va avea ori un comportament violent sexual, avand tendinta de a “rula” programul instalat, ori un sentiment de frica/fobie de a avea un contact sexual.

Mass-media are un rol negativ foarte important in programarea comportamentului nostru, prin agresivitatea prezentata in stiri care mai de care mai poluante si daunatoare pentru creierul nostru. Ce vedem toata ziua la televizor? Crime, jafuri, violuri, sinucideri, etc. Aceste evenimente ne marcheaza si le stocam in subconstient fara a ne da seama, iar mai apoi ne intrebam: De ce s-a intamplat aceasta nenorocire? Raspuns: Pentru ca 99% din actiunile care le facem sunt operate de subconstient, constientul nostru operand doar 1% din totalul faptelor, vorbelor si gandurilor, bineinteles, majoritatea primite (imprumutate sau copiate si interpretate/procesate) de la subconstient.

Cum ne putem reprograma subconstientul? Cum putem “dezinstala” programele deja “instalate” in subconstient? Cum putem inlocui aceste programe? Este simplu: folosind numai afirmatii!
De exemplu, in loc sa spunem “NU este bine sa faci…” (orice ne gandim ca “nu” e bine), care este negatie, daca inlocuim cu o afirmatie, putem spune “ESTE rau sa faci…” .

Sper ca v-am fost de ajutor si ati inteles cate ceva din ceea ce am explicat in acest articol. Voi reveni cu o eventuala continuare a acestui subiect, dar, pana atunci, va stau la dispozitie pentru orice intrebari legate de Subcontient.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte