Ce facem cu sentimentele turbulente ale copiilor?

13/08/2013 în dezvoltare personala, psihologia copilului, psihologie, psihoterapie

psihologia copilului, copil obraznic, copil rauO situatie dificila pentru parinti poate fi aceea in care ei se confrunta cu sentimentele turbulente ale copiilor lor. Modul in care parintii gestioneaza aceasta dificultate are legatura cu propria lor copilarie, cu felul in care proprii parinti raspundeau si dirijau aceste sentimente considerate parazite sau intruse.

In fata unor astfel de trairi sufletesti percepute straine familiei, exista mai multe tipuri de reactii ale parintelui:

  1. 1. Negare: “Nici macar tu nu crezi cu adevarat ce spui; doar stii ca iti iubesti surioara
  2. Suprimare: “Daca mai folosesti inca o data expresia “te urasc!”, iei o bataie cum n-ai mai vazut! Un copil cuminte nu simte asa ceva.”
  3. Deposedare: “Nu tu esti cel care a rostit cuvintele astea urate! Poate ai avut o zi proasta.”
  4. Edulcorare: “Nu-ti urasti sora cu adevarat, poate doar n-o suferi. In casa asta nu uram, cu iubim.”

Reactiile descrise mai sus pot produce confuzie in mintea copilului si pot avea drept efect intensificarea sentimentelor turbulente, nu diminuarea sau anularea lor.

E important sa stim ca sentimentele, asemenea emotiilor, nu pot fi anulate, insa ele pot fi dirijate. Daca noi, ca parinti, avem disponibilitatea de a le permite copiilor sa-si simta toate sentimentele si suntem interesati sa intelegem ce anume se petrece in interiorul copilului atunci cand acesta exprima trairi puternice, putem ajuta copilul sa le metabolizeze mai usor. Astfel, sentimentele turbulente nu vor mai fi percepute drept ceva straniu sau rau, ci, prin acceptarea si intelegerea lor, vor contribui la buna dezvoltare emotionala a copilului.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte