de

Semne că psihoterapia merge bine

25/07/2013 în dezvoltare personala, psihoterapie

Există multe modalităţi sau tipuri de psihoterapie între care o persoană poate alege. Indiferent însă de maniera de lucru folosită într-o terapie, sunt câteva elemente care indică faptul că aceasta merge într-adevăr bine, în sensul că îi este de un real ajutor clientului. Dincolo de standardele şi principiile etice la care orice psiholog sau psihoterapeut trebuie să se alinieze (link), există şi alte semne care arată că demersul terapeutic este unul corespunzător:

1. Terapeutul are forma de atestare profesională corespunzătoare domeniului în care lucrează.
2. Terapeutul nu garatează succese şi nici nu promite că “totul va fi ok” ca urmare a demersului terapeutic desfăşurat.
3. Psihologul dă dovadă de profesionalism prin faptul că îşi îndreaptă întreaga atenţie către cllient. El îşi păstrează programările consultaţiilor terapeutice, vine la şedinţe la timp, nu răspunde la telefon sau la e-mailuri pe durata unei şedinţe terapeutice.
4. Terapeutul este afiliat unei comunităţi terapeutice cu care menţine dialogul în scop profesional.
5. În procesul terapeutic, clientul are insighturi şi conştientizează anumite aspecte referitoare la sine, aspecte pe care în alte condiţii nu le-ar fi descoperit.
6. Terapeutul menţine un echilibru între gândurile şi emoţiile clientului fără a neglija sau diminua importanţa vreunuia.
7. Terapeutul este atent la reacţiile emoţionale pe care le are vizavi de clientul său. El rămâne empatic indiferent de experienţele împărtăşite de client în cadrul terapiei, fără a se lăsa însă copleşit de sentimente puternice care ar putea periclita ajutorul oferit.
8. Terapia dispune de un cadru securizant în care rememorarea sau retrăirea experienţelor din trecutul pacientului nu îi vor produce acestuia din urmă efecte traumatice. Terapeutul nu va explora niciodată împreună cu clientul său acele zone psihice pe care acesta nu e pregătit să le exploreze, nici nu îl va forţa la un travaliu psihic pentru care pacientul nu se simte pregătit.
9. În cadrul formării profesionale, terapeutul a urmat şedinţe de analiză şi dezvoltare personală.
10. Consilierul sau terapeutul păstrează întotdeauna confidenţialitatea informaţiilor date de un pacient, excepţie făcând situaţiile legale de încălcare a confidenţialităţii.
11. Terapeutul menţine confidenţialitatea privitor la toţi pacienţii săi. Chiar dacă se va folosi de anecdote sau experienţe ale altor persoane pe care le are în terapie, nu va da informaţii care ar putea divulga identitatea acestora.
12. Psihologul va răspunde deschis şi onest tuturor întrebărilor legate de formarea şi acreditarea sa profesională oridecâteori este solicitat.
13. Comunicarea cu terapeutul este naturală şi echilibrată. El nu vorbeşte nici prea mult nici prea puţin şi se exprimă în termenii înţeleşi de client.
14. Consilierul adoptă tonul şi ţinuta potrivite fiecărui client în parte. El este atent în răspunsurile şi comentariile sale, este calm, îşi păstrează tonul vocii la un nivel mediu, nu devine antagonistic sau agresiv cu clientul.
15. Singurul scop al terapeutului este să îl ajute pe client fără a profita de relaţia terapeutică pentru a-şi aduce sieşi beneficii materiale sau emoţionale.
16. Terapeutul trebuie să fie onest în a recunoaşte că nu deţine toate răspunsurile şi că, în anumite circumstanţe, nu poate oferi ajutorul său chiar dacă este solicitat.
17. Terapeutul menţine o relaţie terapeutică profesională cu pacientul său prin aceea că nu va promova şi nici adopta modelul medical sau modelul amical în relaţie cu pacienţii.
18. Viziunea terapeutului referitoare la clientul său este una holistică în care individul nu este definit de dificultăţile sale. Astfel, terapeutul nu va emite judecăţi de valoare asupra clienţilor, nici nu le va livra acestora sfaturi sau reguli de bună-purtare.
19. Psihoterapeutul respectă credinţele fiecărui pacient şi nu-i impune propriile crezuri sau concepţii legate de viaţă şi existenţă. El este deschis culturii şi religiei din care clientul face parte şi poate folosi, în demersul terapeutic, aspecte referitoare la aceste domenii dacă va considera că îi vor ajuta clientului.
20. Terapeutul are o anume cunoaştere a clientului şi nu îi va încuraja disconfortul prin atingeri sau mângâieri fizice.

REZULTATE POSIBILE ALE TERAPIEI
1. Te vei simţi mai bine. Vei observa că eşti mai fericit, mai calm, mai încrezător în ceea ce priveşte viitorul.
2. Îţi depăşeşti problemele fără a mai apela la ajutorul psihologului sau al unei alte persoane. Vei şti care sunt cele mai bune soluţii pentru tine, fiind conştient atât de latura ta emoţională cât şi de cea raţională.
3. Vei depăşi greutăţile vieţii mai uşor şi vei avea mai mult control asupra emoţiilor tale.
4. Te vei afla în contact cu tine însuţi şi cu emoţiile tale.
5. Vei face alegeri diferite şi vei fi atent la propriile nevoi mai des. Vei recunoaşte că în tine se găsesc capacităţi şi resurse la care înainte nu te-ai fi gândit.
6. Oamenii cu care intri în contact vor observa anumite schimbări în ceea ce te priveşte şi se vor raporta la tine într-un mod pozitiv.
7. Relaţiile familiale şi sociale se vor îmbunătăţi şi consolida.
8. Îţi stabileşti obiective şi lucrezi pentru a le îndeplini.
9. Vei realiza că te poţi simţi bine nu doar în cadrul terapeutic atunci când stai de vorbă cu terapeutul tău, ci şi în afara cadrului terapeutic, în relaţie cu alţi oameni.
10. Te simţi mai puternic şi mai capabil de a afirma propriile nevoi şi dorinţe.
11. Iei propriile decizii mai sănătoase pentru comportamentul, gândurile şi emoţiile tale.

Cauta Psihoterapeut Bucuresti

 

Pentru a găsi un specialist psi căutaţi aici

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte