de

Modalităţi de psihoterapie

25/07/2013 în dezvoltare personala, psihoterapie

Psihoterapia individuală
Implică întânirea unui singur individ cu un terapeut în vederea reducerii suferinţei psihice care se întâlneşte în diferite aspecte ale comportamentelor problematice, ale credinţelor, ale emoţiilor şi ale răspunsurilor somatice. În plus, psihoterapia individuală este o bună modalitate de dezvoltare emoţională şi de maturizare. Terapia poate ajuta oamenii să înţeleagă şi să rezolve barierele care interferează cu aşa-numitele calităţi pozitive, cum ar fi bucuria, compasiunea, stima de sine, iubirea etc. Multe persoane care recurg la o astfel de terapie pot deveni mai conştienţi referitor la propria persoană, la lumea internă şi la relaţiile lor.

Psihoterapia de cuplu
Este diferită de psihoterapia individuală prin aceea că psihoterapeutul nu este axat atât pe experienţele individuale ale partenerilor aflaţi în terapie, cât pe comunicarea dintre aceştia. Paternurile de comunicare sunt întotdeauna explorate în vederea schimbărilor pozitive în viaţa de cuplu. Unul dintre cei mai importanţi paşi în optimizarea relaţiei într-un cuplu este ca partenerii să înveţe să-şi exprime emoţiile şi să folosească o comunicare sănătoasă în vederea rezolvării unor mai vechi sau mai noi probleme pe care le-au întâmpinat în experienţa de cuplu. De obicei, frecvenţa unei psihoterapii de cuplu este de o şedinţă pe săptămână, acest lucru putând însă varia în funcţie de obiectivele terapiei.

Psihoterapia de familie
Se adresează întregii familii şi explorează relaţiile intrafamiliale cu scopul înţelegerii perturbărilor care apar între membrii acesteia în anumite situaţii de viaţă. Aceste situaţii se pot referi la separare între părinţi sau divorţ, tensiuni legate de custodia copilului în urma divorţului părinţilor, la decesul unui membru al familiei, la dificultăţile de comunicare ce pot apărea între membrii familiei, la situaţii de excludere afectivă a unui membru al familiei, la o adopţie etc. Psihoterapia de familie vizează, între altele, înţelegerea dinamicii relaţiilor dintre membrii familiei, a conflictelor afective care ajung să perturbe comunicarea unei familii, dobândirea unei comunicări eficiente şi deschise între membrii ei.

Psihoterapia de grup
Este o experienţă terapeutică împărtăşită care include prezenţa unor persoane care se confruntă cu aceleaşi problemele sau cu unele asemănătoare. Terapia de grup adună în jur de 6-12 membri şi se concentrează asupra relaţiilor interpersonale sau a preocupărilor particulare exprimate de membrii grupului. În general, modalitatea de lucru în grup se reduce la două mari forme: forma psihoeducaţională şi cea orientată pe proces. Problemele emoţionale tratate prin psihoterapia de grup variază de la cele legate de adicţie până la cele legate de abuz. Participanţii discută în grup despre problemele lor într-un cadru securizant în care terapeutul ţine loc şi de moderator.

Afla cum gasesti un psihoterapeut bun Bucuresti

Coaching
Coacherii, spre deosebire de psihoterapeuţi, nu sunt formaţi şi nici licenţiaţi să se adreseze unor tulburări psihice precum depresia, anxietatea, situaţiile de traumă etc. Coaching-ul este un domeniu care se bazează pe formularea obiectivelor viitoare şi pe aflarea modalităţilor prin care acestea pot fi împlinite cât mai eficient, fără a explora trecutul. Unii psihoterapeuţi folosesc metodele de coaching ca parte integrantă în experienţa lor terapeutică.

Psihoterapia la distanţă / prin telefon
Unii terapeuţi, pentru a oferi ajutor unui număr mare de clienţi din diferite locuri sau de la distanţe considerabile, folosesc terapia prin telefon sau prin mijloacele online. Aceste metode nu implică poziţia faţă-în-faţă dintre terapeut şi client şi se axează mult pe comunicarea dintre cei doi. Mulţi oameni care folosesc terapia prin telefon sau prin internet apelează la această modalitate pentru confortul personal sau din cauza numeroaselor călătorii de afaceri pe care le au de efectuat.

 

Pentru a găsi un specialist psi căutaţi aici

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte