de

Ce e psihoterapia?

25/07/2013 în psihoterapie

Legea 213 privind dreptul de liberă practică al psihologilor precizeaza:

“Psihoterapia este intervenţia psihologică realizată ştiinţific şi în spirit umanist (a) în scopul optimizării, autocunoaşterii şi dezvoltării personale, (b) în scopul modificării factorilor psihologici implicaţi în tulburările psihice, psihosomatice şi în tulburările somatice şi (c) în situaţii de risc.”

Definiţia Asociaţiei Europene de Psihoterapie este:

“Practica psihoterapiei este un tratament cuprinzător, conştient şi planificat al tulburărilor ori stărilor de suferinţă psihosociale, psihosomatice şi de comportament, cu metode terapeutice ştiinţifice, constând în interacţiunea între una sau mai multe persoane care sunt tratate şi unul sau mai mulţi psihoterapeuţi, cu scopul de a ameliora atitudinile perturbatoare şi de a le schimba, precum şi de a promova maturizarea, dezvoltarea şi sănătatea persoanei tratate. Pentru a atinge aceste scopuri este necesară o instruire / educaţie generală şi specifică.

Obiectivele – în definiţia Federaţiei Române de Psihoterapie:

“Obiectivele unui astfel de tratament sunt de a ameliora sau elimina simptomele, de a facilita modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilor şi relaţionărilor perturbate, şi favorizarea procesului de maturizare, de dezvoltare şi a stării de bine, fizică şi mentală a persoanei.”

Sunt nebun(ă) dacă merg la psihoterapeut?

Nu. Majoritatea oamenilor care urmează o psihoterapie sunt oameni obişnuiţi, cu probleme cotidiene, care urmăresc rezolvarea unor probleme cotidiene (îndeosebi prin consiliere psihoterapeutică), să-şi atingă scopuri personale, care întâlnesc probleme în dezvoltarea copiilor lor sau în comportamentul lor de părinţi, sau care sunt afectaţi de depresie, anxietate, traumă ori probleme de cuplu şi relaţionare.

Anumite abilităţi psihoterapeutice sunt utilizate de firmele din mediul de afaceri şi de instituţii publice pentru îmbunătăţirea eficienţei angajaţilor şi în relaţiile cu clienţii.

Modalităţi de psihoterapie

 • Psihoterapie individuală
 • Psihoterapie de cuplu sau maritală
 • Psihoterapie de familie
 • Psihoterapie de grup
 • Coaching
 • Psihoterapie la distanţă / Psihoterapie prin telefon
 • Tratament la domiciliu şi spitalizare
 • Terapie la domiciliu

Ce nu este psihoterapia

Psihoterapia nu are nicio legatură cu următoarele domenii: homeopatie, remedii naturiste de orice fel, reflexoterapie, Feng-Shui, bioenergie, Shiatsu, alchimie taoistă, acupunctură, tarot, chiromanţie, vrăjitorie, astrologie, astrograme, zodii, arte marţiale, remedii florale Bach, gemoterapie sau terapia cu cristale, dietoterapie, apiterapie, masaj.

Nu este psihoterapie (decât cel mult într-un sens figurat sau metaforic) discuţiile cu prietenii, spovedania la preot, diferite forme de asistenţă altruistă, sfaturile medicului (psihiatru), reality show-urile televizate la care se încurajează confidenţele, stimularea şi exprimarea emoţiilor, povestirea suferinţelor, intervenţiile improvizate ca psihoterapie, dar care nu respectă regulile psihoterapiei (confidenţialitate, cadru terapeutic ş. a.).

Cine poate practica psihoterapia?

Cei care sunt psihologi (clinicieni), psihoterapeuţi, psihiatri, psihanalişti – şi au formarea şi pregătirea necesară şi dreptul legal de a practica. Psihoterapeuţi pot fi psihologii (clinicieni), psihiatrii, consilierii, asistenţii sociali, psihanaliştii – care s-au format în psihoterapie şi au pregătirea necesară şi dreptul legal de a practica.

Care e diferenţa faţă de…

…consiliere psihoterapeutică? Diferenţa nu e întotdeauna uşor de trasat, dar în general se consideră că, spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihoterapeutică este recomandată persoanelor care au deja o stare generală suficientă de bine şi care pot lua decizii şi îşi pot rezolva problemele, dar care au nevoie de ajutor în timpul unei crize. În acest sens, Societatea Britanică de Psihologie defineşte consilierea ca o metodă de “a ajuta oamenii să-şi amelioreze starea de bine, să-şi aline suferinţa psihică [distress], să-şi rezolve crizele şi să-şi dezvolte capacitatea de a-şi rezolva problemele şi de a lua propriile decizii.”

…psihiatrie? Psihiatrul are o formare medicală şi poate prescrie medicamente.

…asistenţă socială? Asistentul social este specializat în abordarea directă a unor probleme, nevoi şi îmbunătăţiri financiare ori psihiatrice ale unei persoane sau familii.

Ce probleme se pot trata prin psihoterapie?

Prin psihoterapie se pot trata majoritatea problemelor psihice, precum:

 • tulburările anxioase, precum tulburarea obsesiv-compulsivă, fobiile, tulburările de panică sau sindromul de stres posttraumatic;
 • tulburările de dispoziţie, precum depresia sau tulburarea bipolară;
 • adicţiile, precum alcoolismul, dependenţa de droguri şi dependenţa de jocurile de noroc;
 • tulburările de alimentaţie, precum anorexia sau bulimia;
 • tulburările de personalitate, ca tulburarea de personalitate borderline sau tulburarea de personalitate dependentă;
 • schizofrenia sau alte tulburare care duce la detaşarea de realitate (tulburările psihotice).

Afla cum gasesti un psihoterapeut bun Bucuresti

Dar nu numai persoanele diagnosticate cu o afecţiune psihică merg la psihoterapie, ci orice persoane care încearcă să depăşească la un moment dat în viaţa sa conflicte sau stres, de exemplu:

 • să-şi rezolve conflictele cu partenerul sau cu altcineva;
 • să-şi rezolve anxietatea sau stresul datorat muncii sau altor situaţii;
 • să facă faţă schimbărilor majore de viaţă, cum ar fi divorţul, moartea unei persoane iubite ori pierderea slujbei;
 • să înveţe să gestioneze reacţiile nesănătoase, precum furia în trafic sau comportamentul pasiv-agresiv;
 • să facă faţă din punct de vedere psihic unor probleme prezente sau grave, precum diabetul, cancerul sau durerile cronice;
 • să se refacă după abuzuri fizice sau sexuale sau situaţii violente;
 • să depăşească problemele sexuale, fie ele datorate unor cauze fizice sau psihologice;
 • să doarmă mai bine, în cazul celor cu insomnii.

Uneori, psihoterapiei i se asociază medicaţie, precum antidepresive sau anxiolitice.

 

Pentru a găsi un specialist psi căutaţi aici

1 răspuns la Ce e psihoterapia?

 1. POENARU soune despre 03/10/2013

  Coaching-ul este o modalitate psihoterapeuticà? Nu e mai degrabà o modalitate educativà? Credeam cà psihoterapia implicà vindecarea unei boli definità prin criterii stabilite…

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Sari la bara de unelte